Sinema Sektörü ve Yeşil Perde

Yeşil Perde (Green Screen, Green Box) post prodüksiyon aşamasında kullanılan görüntü ayırma tekniğidir. Yeşil perde, sinema sektöründe çekimler için kullanılan bir çekim sahnesidir.

Yeşil perde, çekim sırasında arka plan olarak kullanılır ve daha sonra düzenlenirken arka plan olarak gerçek bir sahne ile değiştirilir. Bu sayede, çekimler daha gerçekçi ve gerçek hayatta olmayan sahnelerde gerçekleştirilebilir. Buradaki amaç, ön plandaki nesneleri veya kişileri arka plandan ayırmaktır. Böylelikle Alpha kanallı (arka planı transparan görüntü) bir kayıt elde edilir.

Sinemada yeşil perde kullanımı

Ayrıca, yeşil perde çekimleri daha kolay hale getirir çünkü arka planı düzenlemek için daha az zaman ve çaba gerekir. Yeşil perde özellikle efektli ve fantastik filmlerde sıklıkla kullanılır, ama tüm türlerde kullanılabilir.

Ön plan objeleri veya nesnelerini arka plandan ayırmanın iki yolu vardır. Chroma Key ve Rotoscoping.

İlgili içerikler

Ayrıma işleminin elle veya yapay zeka yazılımlarıyla yapılma yöntemine Rotoscoping denilmektedir. Rotoscoper hakkındaki makalemizi buradan okuyabilirsiniz. Rotoscoping işlemi zahmetli, maliyetli ve her görüntü için başarılı sonuç vermediğinden green screen tekniği daha sık kullanılmaktadır.

Ayrıma işleminin bir renk referans alınarak yapılmasına Chroma Key denilmektedir. Chroma Key yöntemi ucuz ve başarı oranı yüksek bir tekniktir. Yeşil perde yerine mavi ve gri perde de kullanılmaktadır. Ancak kırmızı, turuncu gibi renkler kullanılamaz. Bunun sebebi kırmızı ve turuncu renkler insan ten rengine yakın olduğu için ayırma işleminde hatalar meydana gelmesidir. Çünkü Chroma Key işlemi tek bir renk referans alarak hesaplanmaktadır. Günümüzde yazılımların gelişmesiyle artık gerçek zamanlı olarak da bu işlemler yapılabiliyor.

Film yapımcıları oyuncuların yeşil bir perde önünde performanslarını sergilemesini ister. Görüntü ayırma işlemi bilgisayar yazılımlarında yeşil değeri yazılıma bildirilerek yapılır. Bilgisayar yazılımı çeşitli algoritmalar kullanarak yeşil alanı siler. Yeşil alana gölge düşmesi veya renk değişimi gibi durumlarda yeşilin renk aralığı yükseltilir. Böylelikle yeşil ve yeşile yakın tüm alanlar da görüntüden silinebilir. Bu işlemin etkili olabilmesi için çekim yapan kameranın bit değerinin yüksek olmasında fayda vardır. Bit değeri kameranın kaydedebildiği renk aralığıdır. Cep telefonları ve standart kameralar 8 bit değerinde bir renk kaydı alır. Bu nedenle yeşili silme işleminde saç telleri veya hızlı hareket eden oyuncular etrafında yeşil rengin silinmesi güç olacak ve hatalar meydana gelecektir. Bu nedenle büyük prodüksiyonlu şirketler 16 bit renk kaydeden kameralar kullanırlar. Böylelikle yeşil ve mavi dışında gri perdeden de görüntü ayırmak mümkün olmakta ve yeşil veya mavi renk gibi rengin çevreye yansımasının da önüne geçilmektedir.

Chroma Key tekniği 1930’larda ilk kez mavi perde ile kullanıldı ve bu süreden sonra kullanılmaya devam edildi. Günümüzde mavi yerine yeşil perde kullanılması film endüstrisinde bir standart haline geldi çünkü yeşil hem insan ten renginden uzaktır hem de kostüm ve aksesuarlarda mavi renkten nispeten daha az kullanılır. Bu önemlidir, çünkü chroma key kullanırken, çekimdeki hiçbir şey arka planla aynı renkte olamaz. Örneğin bir karakterin gömleği de yeşilse, karakterin kıyafeti de silinecektir.

Film Yapımında Neden Yeşil Perde Kullanılıyor

Yeşil perde, film prodüksiyonunda setin sabit kalmasını, ancak arka planların değişmesine olanak verir. Film yapımında bu tekniğin pek çok kullanım amacı vardır ve bunların çoğu özel efektlerle ilgilidir. Yeşil perde kullanılarak neler yapılabileceğine dair bazı örnekler:

Yeşil ekran
  • Karakterler farklı farklı sahnelerde veya tarihlerde görüntüsü kayıt edilir ve daha sonra chroma key kullanılarak ikisi de aynı sahnede birleştirilebilir. Hobbit filminde bu sıklıkla kullanıldı.
  • Bir karakteri arka planına göre büyütülebilir veya küçültülebilir.
  • Karakterler animasyonlu veya bilgisayar tarafından oluşturulan arka planlarla birleştirilebilir.
  • Oyuncular yeşil halatlar da kullanılarak uçuyormuş gibi gösterilebilir.
  • Oyuncular tehlikeli sahnelerde görünebilir.

Yeşil Perdenin Avantajları Nelerdir?

Yeşil perdenin avantajları sınırsızdır ve film yapımcılarının işi garantiye almak için başvurdukları ilk tercihtir. Yeşil ekran kullanmanın en büyük avantajları şunlardır:

  • İmkansız veya maliyeti yüksek sahnelerin üretilmesine olanak tanır.
  • Oyuncuları stüdyoda ve Green Box teknolojisi kullanılarak tehlikeli ortamlardan uzak tutarak koruyabilir.
  • Uçurum, asansör boşluğu vb.)
  • Oyuncuların sahneleri ayrı ayrı çekilse bile ekranda birlikte görünmelerine izin verebilir.

Green Box’ın Dezavantajları Nelerdir?

Green Box’ın kullanımı zordur ve ayrıca bazı önemli dezavantajlar sunar. Bunlar şunları içerir:

  • Aydınlatma mükemmel bir şekilde dengelenmemişse, teknik açıdan başarısız ve izleyiciler için itici görünebilir.
  • Bu nedenle ön plan ve arka plan aydınlatması farklı olmalıdır. Arka plan daha aydınlık olmalı ve yeşil tek renk görünmelidir. Bu nedenle karakterler perdeden mümkün olduğunca uzakta olmalıdır.
  • Ön plan görüntüsü arka plan renginin herhangi bir parçasını içeriyorsa, ayırma işlemi başarısız olacaktır.
  • Sahnede arka planın yansıdığı nesneler varsa bu yansımalar sonradan CGI ile eklenmeli ve esktra maliyet oluşturmaktadır.
  • Geniş plan sahneler veya dış çekimlerde perde inanılmaz derecede büyük olmalı ve bunu kurmak çok maliyet oluşturmaktadır. Bu nedenle dış çekimler için genellikle rotoscoping kullanılır.

Chroma Key İçin Yazılımlar Hangileridir?

Renk ayırma işlemi için yazılımların kullandıkları algoritma önemlidir. Adobe After Effects için de Keylight eklentisini Nukex yazılımının sahibi The Foundry firması geliştirmiştir.

Sinemada yeşil ekran kullanımı
  • Adobe After Effects Keylight Eklentisi (Başlangıç Seviyesi Çalışmalar)
  • The Foundry NukeX (Profesyonel Çalışmalar)
  • Camtasia Studio (Amatör Çalışmalar)
  • Adobe After Effects Redgiant PRIMATTE KEYER Eklentisi (Profesyonel Çalışmalar)

Alfa

Şiir ve metin yazma çabaları içinde olan, gezmek ve gezdiği yerlerle ilgili arşivsel bilgileri derlemek gibi hobileri olan gezgin.

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu