Dünyanın En Yüksek Dağı Everest Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Olağanüstü bir güzelliğe sahip olan Everest, dünyanın en yüksek dağıdır. Hal böyle olunca her yıl binlerce, hatta milyonlarca insan Everest Dağı’na gidiyor. Özellikle dağcılar, dünyanın en yüksek dağının zirvesine ulaşmanın hayalini kuruyor. Ancak bazen tırmanış sırasında dağcılar hayatını kaybediyor. Bu da Everest Dağı’nı hem korkunç hem de ilginç bir yer yapıyor.

Everest Dağı ile ilgili bazı ilginç bilgiler

  • Everest Dağı’nın zirvesine çıkan 5 binden fazla dağcı arasında 13 yaşında bir çocuk, 73 yaşında bir kadın ve görme engelli biri bulunmaktadır.
  • Dağın üzerinde tırmanırken hayatlarını kaybetmiş dağcıların cansız bedeni de bulunmaktadır.
  • Aslında dünyanın en yüksek dağı değildir. Hawaii’deki faal olmayan Mauna Kea volkanı, deniz seviyesinden sayılmadığı için dünyanın en yüksek dağı olarak kabul edilmektedir.
  • Tibetçede “Evrenin Tanrıçası” anlamına gelen “Chomolungma” olarak, Nepal’de ise “Gökyüzünün Tanrıçası” anlamına gelen “Sagarmatha” olarak adlandırılır.
  • Everest’in zirvesine doğru 18 adet resmi tırmanış yolu bulunmaktadır.
  • Bölgedeki devam eden tektonik aktivitelerden dolayı, dağ her yıl 4 milimetre yükselmektedir.
  • Vücudun yüksekliğe alışması için geçen zaman da dahil edildiğinde tırmanış için 40 gün gerekmektedir.
  • Everest’in zirvesine adım atan ilk kadın 1975 yılında yaptığı tırmanışla, Japon bir dağcı olan Junko Tabei’dir.
  • Dağa tırmanmanın bedeli; eğer tek başınıza giderseniz yaklaşık olarak 30 bin $ olur. Seyahat şirketleri rehberli seferler sunmaktadır. Bu hizmetin bedeli ise yaklaşık 60 bin $’dır.
  • Everest’in en tepesinden inmek 3 gün sürmektedir. 2011 yılında Everest Dağı zirvesine çıkan 2 dağcı, 3 gün süren tehlikeli iniş yolculuğu yerine 42 dakikalık bir yamaç paraşütü yolculuğu ile aşağıya inmeyi tercih etmişlerdir.
  • Everest Dağı, dünyanın en yüksek dağı olmasının yanında üzerinde bulunan 50 ton çöple Dünya’nın en kirli dağlarından biri olma özelliğini de taşımaktadır.
  • Everest Dağı tırmanış kampından dağın zirvesine en kısa süren tırmanış 8 saat 10 dakika sürmüştür.
  • 2015 yılında Nepal’de gerçekleşen büyük deprem sonrasında Everest Dağı 2,5 santimetre alçalmıştır.
  • Everest Dağı zirvesine çıkarken yüksek hızlı internet erişiminden yararlanabilirsiniz.
  • Google Maps’in ‘streetview’ özelliğiyle Everest Dağı çıkış kampının 360 derecelik görüntüsüne ulaşabilirsiniz.

Everest Dağı nerede ve nasıl gidilir?

Everest Dağı nerede ve nasıl gidilir?

Dünyanın deniz seviyesi üzerindeki en yüksek dağı olan bu dağ 8.848 metre yüksekliğindedir. Himalayalarda, yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, Çin-Nepal sınırı üzerinde yer almaktadır. Everest’e, Lhasa ve Katmandu üzerinden gitmek mümkündür. Katmandu üzerinde gittiğinizde dağın Kuzey tarafına ulaşabiliyorsunuz. Lhasa üzerinden Everest’e gitmek için ise öncelikle Xian, Şanghay, Pekin ve Chengdu gibi şehirler üzerinden Lhasa’ya gitmeniz gerekiyor. Daha sonra Lhasa’dan otobüse binerek Everest’e ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca Everest’e giriş ücreti 10 bin ila 30 bin dolar arasında değişmektedir.

İlgili içerikler

Dünyanın en yüksek dağının adı nereden geliyor?

Dünyanın en yüksek dağının adı nereden geliyor?

İngiltere’nin Hindistan sömürge yönetiminin Kadastro Genel Müdürü George Everest’ten sonra yerine Andrew Waugh geldi. Waugh, dağın isminin Everest olmasını öneren bir teklifi Londra Kraliyet Coğrafya Cemiyeti’ne sundu ve teklif kabul edildi. Bu teklife birçok kez itiraz edilmesine rağmen, 1865’te dünyanın en yüksek dağının adı Everest oldu. Böylece Everest adı tüm dünyada kullanılmaya başlandı.

Türkçede Everest adı belirlenmeden önce dağın Tibetçe yerel adı Çomolunma’nın Osmanlı Türkçesine uyarlanmış versiyonu kullanılıyordu.

Everest Dağı’nın oluşumu ve özellikleri

Everest Dağı’nın oluşumu ve özellikleri

Büyük Himalayaların oluşumu, Miyosen Bölümde (yaklaşık 26-27 milyon yıl önce) Hindistan yarımadasıyla Tibet yaylasının birbirine yaklaşmasının yol açtığı jeolojik tortul havzalardaki sıkışmayla başladı. Bunu izleyen evrelerde Katmandu ve Khumbu napları, sıkışıp yukarı doğru çıkarak birbirlerinin üzerine kıvrıldılar ve ilkel bir dağ sırası oluşturdular. Kuzeydeki arazi kütlesinin toptan yükselmesi bölgenin yüksekliğini artırdı. Napların yeniden kıvrılmasıyla bölgenin tümü yeni bir tabakayla örtüldü ve Pleyistosen Bölümün (yaklaşık 2,5 milyon yıl önce) Mahabarat Evresinde Everest Dağı ortaya çıktı.

1990 yılından beri yapılan araştırmalar, Everest Dağı’nın her yıl kuzeydoğuya doğru birkaç santim ilerlediğini ve 1-2 santim yükseldiğini göstermektedir. Bu bilgiye göz önüne aldığımızda, Everest’e tırmanan herkes aslında farklı yüksekliklere tırmanmış olur.

Everest sayısız kaya katmanından oluşmaktadır. Dağın alçak kesimlerinde yer alan kayalar, üzerinde magmatik granitlerin bulunduğu metamorfik şistler ve gnayslardan meydana gelir. Daha üst kısımlarda tortul kayalar bulunur. Zirve piramidinin altında ise Yellow Band (Sarı Bant) adı verilen kireç taşı vardır.

Everest’in iklimi

Everest dağının iklimi

Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı, troposferin üçte ikisini geçerek oksijenin az olduğu üst katmanlara ulaşır. Oksijen eksikliği, hızı saatte 100 kilometreye varan sert rüzgarlar ve zaman zaman -70 dereceye kadar düşen aşırı soğuklar, yukarı yamaçlarda herhangi bir hayvan ya da bitkinin yaşamasına olanak vermez. Everest’in en soğuk olduğu zaman Ocak ayıdır. Bu ay sıcaklıklar -36 ila -60 derece arasında değişmektedir. Temmuz ayının gündüz vakitlerinde ise sıcaklık -19 derece civarında seyreder.

Everest’e yapılan ilk başarılı tırmanış

Everest’e yapılan ilk başarılı tırmanış

1953 senesinde İngiliz Kraliyet Coğrafya Derneği desteği ile John Hunt liderliğinde iki ekip oluşturuldu. İlk ekipte Tom Bourdillon ve Charles Evans vardı. Kapalı oksijen sistemi kullanan bu ekip, 26 Mayıs’ta güney zirvesine ulaşmalarına rağmen Bourdillon’un babası tarafından geliştirilmiş olan kapalı oksijen sisteminin donması sebebiyle tırmanışın son aşamasını gerçekleştiremeden geri dönmek zorunda kaldılar.

İkinci ekipte ise Edmund Hillary, Tenzing Norgay ve Ang Nyima vardı. Açık oksijen sistemi kullanan bu ekipten Edmund Hillary ve Tenzing Norgay 29 Mayıs saat 11:30’da Everest zirvesine ulaştı. Ang Nyima ise 8.510 metrede tırmanışı bırakıp tekrar inişe geçti. Everest tırmanışının en zorlu etaplarından bir tanesi günümüzde Edmund Hillary anısına Hillary Step olarak anılıyor.

Everest’e tırmanmak kaç gün sürer?

Everest’e tırmanmak kaç gün sürer?

Everest’e tırmanmak isteyen bir kişinin yaklaşık 60 güne ihtiyacı vardır. Bu zorlu yolculukta Everest ana kampına gidiş ve dönüş 19 gün sürüyor. Kamptan dağın zirvesine tırmanmak ise yaklaşık 40 günlük bir süre gerektiriyor. Tarih boyunca Everest Dağı’na 4.000’den fazla kişi başarılı bir şekilde tırmandı.

Apa Sherpa ve Phurba Tashi Sherpa, Everest’e tırmanma rekorunu paylaşıyor. Bu ikili, Everest’in zirvesine tam olarak 21 kez tırmanmayı başardı.

Everest Dağı’nda kaç kişi öldü?

Everest Dağı’nda kaç kişi öldü?

Everest’in zirvesinde 1922’den beri 200’den fazla dağcı hayatını kaybetti. Ölenlerin büyük çoğunluğunun cesetlerinin buzun ya da karın altında kaldığına inanılıyor. Yaşanan bu ölümlerin en büyük nedenlerinin zorlu hava koşulları ve tecrübesizlik olduğunu söyleniyor.

Kaynak:

rerkan

Kendi işinde kendi gücünde kendi keyfinde biri.

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu