Alüminyum folyo ile neler yapılabilir?

Mutfakların vazgeçilmezi alüminyum folyo acaba başka amaçlarla da kullanılabilir mi?

Çok çeşitli şekillerde işlerimizi kolaylaştıran işlevlerini keşfettikçe yıllardır neden mutfağa hapsolan bir ürün olarak bırakıldığına sizler de şaşıracaksınız. Hemen hemen tüm mutfaklarda bulunabilen malzemelerden biri olan alüminyum folyo, çoğunlukla fırın yemeklerinde ve artan yemekleri sarmak için kullanılır. Aslında sıradan bir ürün gibi görünsede aslında bir çok yeteneğe sahip bir ürün.

İşte alüminyum folyonun hiç aklınıza bile gelmeyen yeteneklerinden birkaçı…

Alüminyum Folyo Kullanım Alanları

Kolay Ütü Yapma

Özellikle gömlek ve pantolonlarda çizgi endişesi yaşayanlardan biriyseniz muhakkak ütü sıkıntısı çekersiniz. Ütü masası üzerinde ütülenmesi zorunlu olan çamaşırlar, bu şekilde dahi oldukça zor ayarlanır. Bu durumun temel nedeni, ütünün tüm ısı ve buharının ütü masası ve kumaşı tarafından emilmesidir.

Ütü masanızın üzerinde bulunan kumaşı çıkarıp yerine alüminyum folyo yerleştirin. Tamamen ve düz bir şekilde yerleştirdikten sonra üzerine kılıfı takın. Sonra güzelce ütüleyebilirsiniz. Performansınızı ikiye katladığını göreceksiniz.

Ayrıca yıllar içinde ütülerin altında biriken lekeleri temizlemek için de kullanılabilir. Bunun için ütüyü sıcak şekilde alüminyum folyo üzerinde tıpkı bir kumaş ütüler gibi gezdirin. Bir süre sonra ütünün altında biriken lekelerin folyo üzerinde geçtiğini görebilirsiniz.

Isı Kaybını Önlemek

Ahşap bir levhayı alüminyum folyoya sarın ve sıcağın duvardan kaybolmasını önlemek için ocağın arkasına yerleştirin. Bu şekilde ısının içeride hapsolması sağlanacaktır.

Biten Pillerin Yerine Kullanım

Elektrik iletimi konusunda pek çok maddeden daha hızlı olan alüminyum folyo, kumanda ya da saat gibi eşyalarda kullanılan pillerin yerine de tercih edilebilir. Piliniz bittikten sonra yerine yeni birini takmadan önce pil uçlarına alüminyum folyo yerleştirebilirsiniz. Sarıp sıkıştırdığınızda akımın hızlı olduğunu ve sizi bir süre daha idare ettiğini fark edebilirsiniz.

Geçici olarak boyutları kısa gelen pillerin boylarını uzatmak için geçici kullanımda uygundur. Harika bir iletken olan bu ürünü kısa pilin ulaşmadığı alana sıkıştırıp geçici çözüm sağlayabilirsiniz.

Huni Yapımı

Yağların aktarımı için kullanılan huniler, plastik yapımdır. Plastik içerik nedeniyle zaman içinde sararma ve koku yapmaya başlar. Üstelik asla tam olarak temizlenmezler. Yağ aktarımını daha sağlıklı kılabilmek amacıyla hunileri, alüminyum folyo kullanarak yapabilirsiniz. Folyodan uzun bir miktar kesip yuvarlayın. Daha sonra ağız kısmını elinizle genişletip uç kısmını sivriltin. Kullan at tekniği ile çok daha pratik ve sağlıklı olacaktır.

Demlik ve Tava Temizliği

Bir miktar alüminyum folyoyu buruşturup top haline getirip yanmış tencere ve tavaları fırçalamak için kullanabilirsiniz. Böylece demlik ve tavalarınız eski parlaklığına kavuşacaktır.

Bıçak ve Makas Bilemek

Alüminyum folyonun kullanım alanlarından bir diğeri de bıçak ve makas bileme işlemidir. Bıçak ya da makaslarınız yeterince kesmediğinde veya köreldiğinde keskinleştirme uygulamasını alüminyum folyo ile yapabilirsiniz. Bir miktar alüminyum folyoyu yaklaşık 6 kat olacak şekilde kalınlaştırın. Kalınlaştırdıktan sonra bastırarak kalınlığı sıkılaştırın. Sonrasında makas ile kesin. Makasın öncesinden çok daha iyi olduğunu fark edeceksiniz. Bıçaklarınız içinse aynı kalınlıkta alüminyum folyoyu devamlı sürtmeniz gerekir. Bileme aletinde yapıldığı gibi folyoya sürttüğünüz bıçak keskinleşecektir.

Fırın Yağlarının Temizliği

Sert bulaşık tellerini kullanmak yerine, yağlı fırınların yüzeylerini ovmak için bir alüminyum folyo topu kullanın.  Karbonat ve limon suyu çözeltisiyle yağlı yerleri ovun. 5 dakika boyunca bekletin, ardından yaptığınız top ile fırçalayın.

Küf ve Pas Lekesi Çıkarma

Alüminyum folyo, mutfak ve banyolarda paslanmış, küflenmiş metal ürünler üzerinde oldukça etkilidir. Kireç ve pas çözücü kimyasallardan çok daha sağlıklı olan folyo aynı zamanda daha da etkili bir üründür.

Bir tutam alüminyum folyo kâğıdını elinize alarak top haline getirin. Sıkılaştırdıktan sonra paslı olan yerlere sürün. Arkasından durulayın etkisini hemen fark edebilirsiniz.

Özellikle banyolarda rutubet nedeniyle meydana gelen küflenmeleri yine alüminyum folyo ile ortadan kaldırabilirsiniz.

Kararan Gümüş Parçalarının Temizliği

Evinizde bulunan tüm gümüş parçalar zaman içinde kararmaya başlayacaktır. Bu kararmanın önüne geçmek imkânsız olsa da devamlı bakım ile ömrünü uzatabilirsiniz. Kararmış olan gümüşlerinizi kurtarmanız içinse alüminyum folyo kullanabilirsiniz.

Bir bardak suyun içine bir tatlı kaşığı karbonat ilave edin. Daha sonra suyu gümüş parçanın üzerinde gezdirin ve ovun. Kararma ortadan kalkmış olacaktır.

Keklerin Kenarlarını Yanmadan Pişirme

Fırında pişirdiğiniz keklerin ortasının pişmemiş kalıp kenarlarının yanması çok yaygındır. Bunun olmasını önlemek için fırına koymadan önce hamuru folyo ile örtün.

Izgaraların Temizliği

Mangal keyfinizin arkasından saatlerce tel ızgara temizliğinden sıkıldıysanız önüne geçmeniz mümkün. Alüminyum kullanarak hem yağ hem is hem de pas sorununun önüne geçebilirsiniz. Özellikle birkaç gün yağlı şekilde bekleyen ızgara hızla kararmaya başlayacaktır. Tel ızgarayı biraz ısıtın. Isındıktan sonra top haline getirdiğiniz folyoyu sürterek pas ve yağlardan arındırın.

Izgaranın yüzeyinde biriken gıda kalıntılarını çıkarmak için soğumasını bekleyin, daha sonra geniş bir alüminyum folyo parçası ile güzelce fırçalayın.

Saç Boyama

Birçok saç stilisti, saç boyarken plastik kapaklara alternatif olarak alüminyum folyo kullanıyor. Bunu yapmalarının nedeni, plastik kapakların saç tellerini kırmasıdır.

Saçlarınızı boyadıktan sonra üzerini kapatmak için folyoyu kullanabilirsiniz.

Alternatif tıp olarak kullanacağınız yerler;

  1. İnce şerif halinde kesin. Derin dondurucuda 2 saat beklettikten sonra yorgun ve şiş olan göz kapaklarınıza yerleştirin.
  2. Romatizma, eklem gibi ağrılı bölgeye folyo sarın ve hareketlerinizi sınırlandırmaya dikkat edin. Folyoyu bir gece ağrılı bölgede bırakın.
  3. Birçok grip belirtisinden alüminyum folyo kullanarak ve hiçbir ilaç almadan kurtulabilirsiniz. Ayaklarınızı yaklaşık 5 kat folyo ile sarıp 1 saat bekleyin. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın.
  4. Kas ağrınız için ağrılı bölgeye folyoyu rulo şeklinde sarıp 12 saat boyunca bekleyin. Bu işlemi 10-12 gün boyunca hiç ara vermeden her gün yapın.
  5. Yanıklar için, yarayı temizledikten sonra, gazlı bez ile sarıp ve alüminyum folyo ile kaplayın. Ağrı geçinceye kadar çıkarmayın.

Son olarak alüminyum folyonun pratik kullanımları ile ilgili hazırlanmış şu videoyu izleyin.

samyeli

Lise mezunu, kendini net ortamında geliştirmeye çalışan yeniliklere ayak uydurmayı seven yazar adayı.

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu