Parmak uyuşması neden olur?

Soru-CevapKategori: Sağlık ve GüzellikParmak uyuşması neden olur?
Ziyaretçi Staff sordu 3 yıl önce

1 Cevap
SevilVeAy Staff cevapladı 3 yıl önce
Gerek iş icabı, gerek hobi olarak el bileğiyle tekrarlayan işlerle meşgul olanlar bu sendromun kurbanları olabilirler.
Bilgisayar kullananlar
Ressamlar
Boyacılar
Marangozlar
Şoförler
Oto Tamircileri
Kasaplar
Bulaşığı elde yıkayanlar
gibi meslekleri icra edenler bu hastalığa sıklıkla yakalanabilirler. Hanımlarda görülme oranı 4 misli daha fazladır. Genellikle 40-50 yaş arasında ortaya çıkar.
 
Karpal tünel sendromu, el bileğinin bir hastalığıdır. Bilekteki karpal tünelden geçen median sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkar.
 
El-Bilek Kanalı Hastalığı belirtileri nelerdir?
#Geceleri ellerde ortaya çıkan ve zaman içinde giderek şiddetlenen uyuşmalar ve ağrılar. Uykudan uyandırcak kadar kötü olabilir ve kola, omuza yayılabilir.

#Avuç içinde ve parmaklarda his kaybı veya elektrik çarpması hissi. Özellikle baş, işaret ve orta parmaklarda görülür.
#Elde kuvvet kaybı, tutamama, tutulan şeyleri düşürme.
#Eli sallamakla bu ağrıların hafiflemesi.
 
Neden olur?
El-Bilek kanalı hastalığı hekimler tarafından çok eskiden beri bilinmesine rağmen başka hastalıklarla karışabilmekte ve çoğu zaman hastalar doğru tanı alamadığı için hekim-hekim dolaşmaktadır. El-bilek kanalı hastalığı yerine boyun fıtığı tanısı alarak ameliyat olmuş ancak şikayetlerinden kurtulamamış hastalara sık rastlanmaktadır.
 
El bileği karışık bir anatomik yapıya sahiptir. Parmak ve el hareketlerini sağlayan adele-sinir-damar kompleksi buradan geçerek, dağılır. Median sinir dediğimiz, başparmak ve işaret parmağının hareket ve duyusunu sağlayan bir sinirde bileğin iç yüzünün ortasından geçerek el içinde dallara ayrılır. Bu sinirin üstü, el bileği hizasında ve kısmen de avuç içinde kalın koruyucu özelliği olan bir bandla kaplıdır. Bu koruyucu band , orta yaşlara doğru çeşitli nedenlerle kalınlaşarak, altında kalan ve koruduğu siniri sıkıştırır.
 
Karpal tünel ve median sinir.
En sık nedeni aşırı kullanmaya bağlı bant kalınlaşmasıdır. Özellikle bileğine yük vererek senelerce çalışan kimselerde, daktilo-bilgisayar kullananlarda, örgü ören ve yoğun ev işleri yapan ev hanımlarında, oto tamircileri gibi el bileğini çok kullanan kişilerde sık ortaya çıkar.
 
Bazen bu hastalık başka bir hastalığın parçası olarak karşımıza çıkabilir.
* Diabetes Mellitus
* Hipotiroidizm
* Akromegali
* Romatoid Artrit
* Gut gibi..
 
Nasıl teşhis konulur?
Tanı, şikayetlerin ayrıntılı öyküsü ve bu duruma yol açacak diğer nedenlerin araştırılmasıyla konulur. Boyun fıtığı ve kireçlenmesi tanısı konan hastaların bir kısmında , el bilek kanalı hastalığı da mevcut olup, bu duruma çift darlık adı verilir. Hem boyunda omurilik ve sinir kökü sıkışmıştır, hem de el bileği kanalı darlığı mevcuttur.
Boyun MR’ı ve ENMG (sinir elektrosu) tetkikleri yapılarak tanı kesinleşir.
 
El-Bilek Kanalı Hastalığının Tedavisi
Başlangıçta,
*Aşırı kullanmayı engellemek, el bileğine aşırı yük binmesine neden olacak işlerden kaçınmak
*Ağrı kesiciler ve antienflamatuvar ilaçlar
*Bilek egzersizleri
*El bileği atelleri, gece atelleri
 
Lokal ya da sistemik kortizon enjeksiyonları çoğu kimse için yeterli olmaktadır.
 
Ancak zaman içinde şikayetler tekrar başlar ve kalıcı çözüm basit bir cerrahi girişimle sinirin serbestleştirilmesidir. Lokal veya genel anestezi altında, mikroskop kullanılarak el bileğinden avuç içine doğru yapılan 1-2 santimlik bir kesiyle, sinirin üstündeki band kesilerek, sinirin sıkışması ortadan kaldırılır. Bu yöntem kalıcı bir rahatlamaya neden olur. Ameliyat sonrası 3-5 gün el bileği istirahatini takiben, hasta normal yaşantısına döner.
 
Önerilerimiz:
 
* Daktilo ve bilgisayar kullanırken, zaman zaman ellerinizi istirahat ettiriniz.
 
* Ev işlerinde bileğe çok güç binen durumlarda dikkatli olunuz.
 
* Gece uykuda bileğinizin üstüne yatmayınız.
 
* Özellikle geceleri ellerinizde uyuşmalarla uyanıyorsanız, uykunuz bölünüyorsa el-bileği kanalı hastalığı başlıyor demektir.
 
*Tedavisi mümkün olan bu hastalıkta basit bir cerrahi girişim kalıcı çözüm sağlar.

Cevabınız

2
+
14
=







Başa dön tuşu