Domain ve Hosting (Alan Adı ve Barındırma)

Konumuzu ve hedef kitlemizi belirledik. Elimizde epeyce bir doküman var ve biz bunları internet üzerinden yayınlamaya karar verdik.

Bilmemiz gereken içeriğe uygun bir domain (alan adı) ve ne kadar alana ihtiyaç duyduğumuzdur. Çünkü hosting firmaları bu konuda çok geniş bir yelpaze sunmaktadır. Ücretini ödediğinizde sınırız alan bile alabilirsiniz.

Tabii ücretli bir alan almanın yanında ücretsiz olarak php ve asp desteği sunan birkaç yer de bulabilirsiniz. Şimdilik ücretli hostingle işe başlayacağınızı varsayıyorum.

Öncelikle içeriğe uygun bir alan adı buluyoruz. Alan adları uzantıları da çok farklıdır. En çok kullanılanlar ise com, net, org, biz, info us.

İlgili içerikler

Burada istediğimiz alan adını tercihen tek sözcük olarak yazıp alttaki kutucuğu tüm uzantıları kontrol etmek için işaretlersek seçtiğimiz alan adının daha önce kayıt edilip edilmediğini öğrenebilirsiniz. Eğer değilse herhangi bir alan adı hizmeti veren firmadan yine net üzerinden atın alabilirsiniz. (En az 1 yıllık olarak) Alan adı firmadan firmaya değişmekle birlikte 6 $ ile 15 $ arasındadır.

Alan adının kısa ve akılda kalıcı olması ziyaretçiler için önemlidir. Çoğu ziyaretçiye uzun domain adresi yazmak sıkıcı gelir. Bir de alan adınız sitenin içeriği ile kesinlikle uygun olmalıdır.

Sonra da araştırıp güvenilir olduğuna inandığımız bir hosting firmasından dosyalarımızı atabileceğimiz bir alan alıyoruz. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız. Gerçekten güvenilirlik çok önemlidir. Yoksa birkaç gün veya ay sonra tüm içeriğinizi kaybedebilirsiniz. Ayrıca düzenli aralıklarla da yedek almalısınız.

Artık alan adımız ve alanımız hazır olduğuna göre, hosting firması size DNS numaralarını verecektir. Alan adımımızı bize verilen DNS numaralarına ister biz ister atın aldığımız yer fark etmez yönlendiriyoruz. Kafanız karışmasın oldukça basit bir işlemdir ve bunu satın aldığınız yere yaptırabilirsiniz. Artık site ismimizi tarayıcının satırına yazdığımızda sitemize gidebiliriz. Bu işlemler en çok 2 gününüzü alacaktır. Eğer kredi kartı ile alışveriş yaparsanız bir saatte bile hazır hale getirebilirsiniz.

Örneğin, benimsitem adı ile domaininizi kaydettirdiniz. Adres satırına uzantısı ile birlikte (com uzantılı olduğunu varsayarsak)

‘https//www.benimsitem.com
‘www.benimsitem.com
‘benimsitem.com

şeklinde yazarak sitemize ulaşabiliriz.

Artık elimizdeki hazır sayfalarımızı FTP yolu ile alanımıza upload etmek kalıyor. FTP ayarları ve şifreleri size hosting firması tarafından verilecektir. Size düşen ise web üzerinden ya da herhangi bir FTP programı ile root (kök) dizine ulaşıp dosyalarınızı upload etmek. İleriki makalelerimizde bunların nasıl yapılacağı ayrıntıları ile anlatılacaktır.

TiTaNiC

İnternet ortamında hobi amaçlı yayınladığı içeriklerle kullanıcılara doğru bilgilere ulaştırmayı ve eğlendirmeyi hedeflemektedir...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu