WordPress GZIP kullanımı

WordPress oldukça yaygın kullanılan ve başlangıç amacı olan blog siteler için uygunluğunun ötesine geçip komleks yapısıyla milyonlarca kullanıcısı olan bir scrip haline geldi. Tabi bu çeşitlilik ve eklenti zenginliği kaçınılmaz olarak yavaşlıkları ortaya çıkardı.

Web siteleri için yavaşlık hem kullanıcıların hem de Google’un hiçte hoş karşılamadığı durumları ortaya çıkarmakta. GZIP sıkıştırmanın gerekliliğini şöyle anlatacak olursa; birisi sitenize girdiğinde, istenen dosyayı almak için sunucunuza bir istek gönderilir. Bu dosyalar ne kadar büyükse, yüklenmesi daha uzun sürer. Web sayfalarınızı ve CSS’nizi tarayıcıya göndermeden önce gzip sıkıştırma ile dosyaları küçülterek sitenin yükleme süresini önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Kısaca, gzip bir metin dosyasında benzer dizeleri bulur ve bu dizeleri geçici olarak değiştirir. Böylece toplam dosya boyutunu küçülür. Özellikle HTML ve CSS dosyalarında çok sayıda tekrarlanan metin ve boşluk kullandığı için gzip sıkıştırma bu kodlarda gerçekten fayda gösterir. Sonuç olarak, gzip sayfa ve CSS boyutunu %60-70 oranında sıkıştırabilir.

Gzip sitenizi hızlandırır, ancak karşılığında daha fazla CPU kullanır. Etkinleştirmeden önce, CPU kullanımınızın istikrarlı olduğundan emin olun.

GZIP nedir?

GZIP sıkıştırma, ziyaretçi tarayıcısına gönderilmeden önce web sunucusunda sayfaların boyutunu küçültür. Bu, band genişliğinde tasarruf sağlar ve sayfaların yüklenmesini ve görüntülenmesini önemli ölçüde hızlandıracaktır. Sonra, ziyaretçi web tarayıcısı sayfaları otomatik olarak açacaktır. Bu sıkıştırma ve açma, saniyenin sadece küçük bir kısmında gerçekleşir.

GZIP sıkıştırma nasıl aktif edilir?

GZIP sıkıştırmayı ayarlamak söylendiği kadar zor değildir. Eğer Apachi kullanıyorsanız, mod-deflate modülüne gidin ve varsayılan ayarlarda GZIP sıkıştırmanın zaten olduğunu göreceksiniz ve kolayca aktive edebilirsiniz. Eğer IIS kullanıyorsanız, ya IIS Yönetm arabiri üzerinden ya da komut satırı aracılığıyla sıkıştırma ayarlarını kurabilirsiniz. Ayarlarınızda veya web sunucu yapılandırmasında herhangi bir değişiklik yapmadan önce sunucu ayarlarınızı her zaman yedeklemeniz iyi bir fikirdir.

Web sitenizde mod_gzip veya mod_deflate‘i kullanarak gzip’i etkinleştirebilirsiniz. Mod_deflate ile yapılan sıkıştırma, daha iyi bir dönüştürme algoritması olması ve modülün kendisi daha yüksek bir apache sürümüyle uyumlu olması nedeniyle önerilir.

Yöntem 1: .htaccess ile GZIP aktif etme

Aslında en kolay yöntem GZIP sıkıştırma yöntemini .htaccess ile aktif etmektir. Bunun için kök dizindeki .htaccess dosyasının sonuna  ekleyerek, mod_deflate (önerilen) aracılığıyla gzip sıkıştırmasını etkinleştirebilirsiniz.

# GZIP kod
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
# Eski tarayıcılar için sıkıştırma
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
# GZIP kod son

Sunucunuz mod_deflate‘i desteklemiyorsa, mod_gzip alternatifini deneyebilirsiniz:

# GZIP kod
<ifModule mod_gzip.c>
mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file \.(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_include mime ^text/.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
</ifModule>
# GZIP kod son

Daha sonra sitenizde GZIP aktif olup olmadığını denetlemekte fayda var. Bunu online olarak kontrol edebileceğiniz bir çok site mevcut. Bunlardan biri de BURADAKİ site. Site adresinizi ilgili kutucuğa yazıp CHECK tuşuna tıkladığınızda yeşil “GZIP Is Enabled” görüyorsanız artık sitenizde GZIP sıkıştırma aktif demektir.

Yöntem 2: Eklenti ile GZIP

GZIP etkinleştirme işlemi için eklentiler de mevcut ancak mümkünse eklenti kullanmadan yapılmasında fayda var. Eklentinin kendisi de zaten sunucunuzda bir yük demektir.

Yöntem 3: cPanel aracılığıyla GZIP

Bir cPanel lisansınız varsa, Web Sitesi Optimize Et bölümünü kullanarak hosting hesabınız altındaki tüm web siteleri için gzip’i etkinleştirebilirsiniz. Ayrıntılı bir rehber burada bulunabilir.

Yöntem 4: Windows tabanlı hosting

Bir Windows sunucusu kullanıyorsanız, komut satırını kullanarak statik ve dinamik içerik için HTTP sıkıştırmasını etkinleştirebilirsiniz:

appcmd set config /section:urlCompression /doDynamicCompression:True

appcmd set config /section:urlCompression /doStaticCompression:True

Plesk Panelde Gzip Aktif Etme]

Öncelikle Plesk panele “admin” olarak giriş yapın ve sol taraftaki menüden “Tools and Settings (Araçlar ve Ayalar)”  linkine tıklayın.

Açılan sayfada “Apache Web Server (Apache Web Sunucusu)” linkine tıklayın.

Burada “Deflate” ve “Filter” kutucuklarını işaretleyelim ve Apply (Tamam) diyerek işlemi uygulayın. Eğer Deflate ve Filter kutuları zaten işaretli ise Gzip özelliği aktiftir.

GZP Deflate

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu