İtfaiyecilerin başlarına giydikleri demir başlığın adı nedir?

Soru-CevapKategori: Genel Sorularİtfaiyecilerin başlarına giydikleri demir başlığın adı nedir?
Maarif sordu 3 yıl önce

1 Cevap
cemree cevapladı 3 yıl önce
İtfaiyecilerin başlarına giydikleri demir başlığın adı Miğferdir.
Miğfer Nedir?
Miğfer, başı dış darbelerden koruyan madeni başlık. İtfaiyecilerin başlarına giydikleri bağlığını adı da miğferdir. Miğfer, ateşli silahların yapımından evvel, muharebede kılıç, mızrak, ok gibi harp aletlerinden korunmak için giyilirdi. Miğfer ve zırh bir bütünlük arz eder. Osmanlı miğferleri ince bakırdan ve çelikten yapılan iki cinstir. Miğfer tepesi sivri, fes biçiminde bir alettir. Asıl tepeye gelecek yer temrenle süslenir, temrenin ucu bazen sivri olup, bazen da Allah ismi (Lafza-i Celal) ve bazen da hilalle nihayetlenirdi. Eski miğferlerin üstünde ayet-i kerimeler yazılı olanları da vardı. 
Miğfer
Savunma aleti olan miğfer, bütün devirlerde ve bütün ülkelerde askerler tarafından kullanıldı. Önünde burnu muhafazaya mahsus ve aşağı yukarı çıkabilecek surette bir levha ile bunun sağ ve solunda süs nevinden olmak üzere tuğ sokmaya mahsus bir yer vardı. Boyun ve kulakları korumak için de küçük zincir halkaları takılırdı. Ön taraftan iki uç kavuşturulup burun siperliği indirilince gözler ve yanaklardan pek az kısım görünürdü. 
Miğfer, Birinci Dünya Savaşının ikinci yılından itibaren tüfek mermisinin sekmesini, sağlamak ve top mermisinin parça etkisine karşı başı korumak üzere orduda yeniden kullanılmaya başlanıldı. Bugün kullanılanlar çelikten olup, tatbikat ve eğitimlerde askerin teçhizatından bir parçadır. İtfaiyeciler, maden işçileri, polis memurları, otomobil yarışçıları, motosiklet sürücüleri vs. gibi çeşitli meslekten olanlar, miğferin koruyucu faydasından dolayı kullanmaktadır. Bunların hemen hemen hepsi hafif olan fiberglas gibi maddelerden yapılmaktadır.

Cevabınız

15
+
0
=







Başa dön tuşu