Ters kelepçe, düz kelepçe nedir?

Soru-CevapKategori: Genel SorularTers kelepçe, düz kelepçe nedir?
Grkm sordu 3 yıl önce

1 Cevap
Alfa cevapladı 3 yıl önce

Ters Kelepçe

Kelepçeleme, 1970’li yılların başına kadar önden yapılmaktaydı. Fakat önden kelepçelemenin, kelepçelenen kişiye hareket serbestliği tanıdığı görüldü.

Bu nedenle, özellikle tehlikeli olarak kabul edilen ve fiziksel olarak yapabileceklerinden çekinilen kişiler, arkadan (ters kelepçe) kelepçelenmeye başlandı. Resmi, yarı resmi ya da özel görevlilerin (polis, güvenlik vb.) can güvenliğini sağlamak amacıyla; ters kelepçe, kelepçelenenin karşı koyma şansını ve yöntemlerini kısıtlamak için uygulanmaya başlamış bir yöntemdir.

Fakat unutulmamalıdır ki; ters kelepçe sadece olağanüstü durumlarda uygulanması öngörülen bir yöntemdir. Bu nedenle; sıradan, tehlikesiz ve tehdit oluştur(a)mayacak kişilere ters kelepçe takılması, hakaret olarak kabul edilir.

Çünkü bu tavır, kelepçelenen kişiye ‘ben sana güvenmiyorum, bana zarar verebilirsin, senin ne yapacağın belli olmaz’ anlamına gelir. Ayrıca; tehlike ve tehdit oluşturmayan kişilere ters kelepçe takılması, hukuk dışı bir uygulama olarak kabul edilmektedir. Üstelik, ters kelepçeleme, başta omuz ekleminin zorlanması olmak üzere, kişinin hareket kabiliyetini engelleyici bir uygulama olduğundan, ‘pozisyonel’ işkence olarak kabul edilmektedir.


Düz Kelepçe

Sınırlı hareket serbestliği sağlayan iki kolun önde birleştirilmesi esasına göre kelepçe takılmasıdır.
Ters kelepçede ise hareket daha çık kısıtlanmış olur ve hakaret içer…

Cevabınız

2
+
12
=







Başa dön tuşu