Silaj nedir?

Soru-CevapKategori: Genel SorularSilaj nedir?
misafir Staff sordu 3 yıl önce

1 Cevap

Best Answer

Alfa cevapladı 3 yıl önce

Silaj nedir?

Sığır, koyun ve keçi gibi geviş getiren memeli hayvanların yem ihtiyacını karşılayan ve silolarda saklanan yüksek nem içeren fermente edilmiş yemlerdir. Suca zengin yemlerin oksijensiz ortamda bırakılarak süt asiti bakterilerinin etkisi ile fermantasyona uğratılması sonucu elde edilen yemdir ve kısaca yeşil yemlerin turşulaştırılmasıdır. Yeşil otun olmadığı kış aylarında yeşil, sulu ve ekonomik olarak verilebilecek tek kaba yemdir. Daha çok mısır, sorgum darısı ve diğer tahılların yeşil kısmından yapılır. Silaj yapmak için birim alandan en fazla yeşil kitle verebilen bitkilerden olduğu için özellikle mısır kullanılır ve bu mısırlara silajlık mısır adı verilir.

Tarihçe

Yemleri silolanarak saklanmaları kurutarak saklanmalarına kıyasla çok eski tarihlere dayanmaktadır. Eski Mısırlıların suca zengin bazı yemleri hava ile ilişkisi kesilmiş kaplarda sakladıkları, Jules Caesars’ında sefer öncesi geçiş yollarında çukurlar açtırarak içerisini yeşil yemle dolturtup, bunların üzerini de balçıkla kapattığı bildirilmektedir. İlk yeşil yem silolarının M.S 700’lü yıllarda İtalyan köylüleri tarafından yapıldığı zannedilmektedir. Avrupa ülkelerinde XVIII. yüzyıl başlarında silo yemi yapımının gelişmeye başladığı görülmüştür.

Silajı Yapılan Bitkiler

Her türlü yeşil bitkiden silaj yapılabilir. Neticede silaj yapımı turşulaşmadır; Ancak işin ekonomisi göz önüne alındığında mısır silajı başı çekmektedir. Bunun yanında çeşitli bölgelerimizde arpa, yulaf gibi hasıl ürünlerinin de silajı ekonomik olarak yapılmaya başlanmıştır.

Cevabınız

1
+
5
=







Başa dön tuşu