Çiçeksiz bitkilerde nasıl üreme olur?

Soru-CevapKategori: Eğitim-ÖğretimÇiçeksiz bitkilerde nasıl üreme olur?
Tongay sordu 3 yıl önce

2 Cevap

Best Answer

Düş Sokağı Staff cevapladı 3 yıl önce
Çiçeksiz Bitkilerde Üreme Nasıl Olur? konusu Çiçeksiz Bitkilerde Üreme Nasıl Olur?

Çiçeksiz bitkilerin hemen hepsi spor meydana getirir. Sporlar çimlenerek haploid bitkicikleri (gametofitleri) oluştururlar. Üremelerinde eşeysiz ve eşeyli üremenin birbirini takip etmesi yani döl almaşı (=metagenez) görülür. Su yosunlarının çoğunda zigot mayoz geçirerek sporlar oluşur ve haploid evre hakimdir.

çiçeksiz bitkilerde üreme

Kara yosunlarında döllenme sonucu oluşan zigottan mitoz bölünmelerle meydana gelen sporofit bitki gametofit bitki üzerinde gelişir ve mayozla sporlar oluşturur. Sporlar mitozla çimlenerek gametofit bitkiyi meydana getirir. Haploid evre hakimdir.

Eğrelti otlarında döllenmeyle oluşan zigot mitoz bölünmelerle sporofit bitkiyi oluşturur. Sporofit fotosentez yapabilirÇiçeksiz Bitkiler Nasıl Çoğalır? Çiçeksiz Bitkilerde Üreme Nasıl Olur? üzerindeki spor keselerinden mayoz bölünmeyle oluşan sporlar çimlenerek gametofiti oluşturur. Diploid evre hakimdir.

Tülin Karagöz cevapladı 3 yıl önce

Çiçeksiz Bitkilerde Üreme

* Çiçeksiz bitkiler su yosunları, kara yosunları, eğrelti otları ve ciğer otlarıdır.
* Bu bitkilerde gerçek kök, gövde ve yaprak yoktur.
* Metagenezle ürerler.
* Spor oluşumu mayoz bölünme ile, gamet oluşumu ise Mitoz bölünmeyle sağlanır.

Su yosunlarında üreme: n kromozomlu(monoploid) bir canlı olan su yosunları spor oluşturup eşeysiz üreyebileceği gibi, farklı Ulotrix’lerin oluşturduğu gametlerde eşeyli olarak ta çoğalabilir.

Kara yosunlarında üreme: Zigot ve onun oluşturduğu sporofit. 2n kromozomludur. Ancak esas gamet n kromozomludur. Dişi gametofit arkegonyum, erkek gametofit anterityum adının alır. Döllenme ve zigot oluşumu dişi sporofit üzerinde gerçekleşir.

Eğrelti otlarında üreme: Eğrelti otların da döl almaşı görülür. Esas bitki 2n kromozomludur. Erkek ve dişi gametler aynı gametofit üzerinde gelişir. Bu gametofitlere protal denir.

Cevabınız

7
+
3
=







Başa dön tuşu