Atatürk’ün hayatını özet halinde anlatır mısınız?

Soru-CevapKategori: M. Kemal AtatürkAtatürk’ün hayatını özet halinde anlatır mısınız?
ASLI sordu 3 yıl önce

1 Cevap
gececi Staff cevapladı 3 yıl önce

Atatürk’ün Hayatı – Özet

Atatürk 1881’de Selânik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Mustafa Kemal küçük yaşta babasını yitirdi. İlk öğrenimini Selanik’te Şemsi Efendi Mektebi’nde yaptı. Daha sonra Mustafa annesine haber vermeden Selânik Askeri Rüştiyesi’nin sınavlarına girdi ve kazandı.  Bu okulda matematik öğretmeni Mustafa Bey adına “Kemal” i ekledi.

1902 yılında teğmen rütbesiyle mezun oldu. Harp Akademisi’ne devam etti. 11 Ocak 1905’te yüzbaşı rütbesiyle Akademi’yi tamamladı.

1914 yılında başlayan I. Dünya Savaşı’nda, Mustafa Kemal Çanakkale’de bir kahramanlık destanı yazıp İtilaf Devletlerine “Çanakkale geçilmez! ” dedirtti.

19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı ve böylece Kurtuluş Savaşı’nı başlatmış oldu. Atatürk’ün  savaştan zaferler çıktık.

Atatürk, 24 Nisan 1920 ve 13 Ağustos 1923 tarihlerinde TBMM Başkanlığına seçildi. 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet ilan edildi ve Atatürk ilk cumhurbaşkanı seçildi.

Atatürk ülke içerisinde sık sık seyahat etmektedir. Gemlik ve Bursa gezileri esnasında Atatürk soğuk alır. Tedavi olmak ve dinlenmek üzere İstanbul’a geri döner. Ama, ne yazık ki hastalık ciddidir. 10 Kasım 1938 tarihinde saat 9.05’te tüm çabalara rağmen çok sevdiği halkından ayrılmak zorunda kalır.

Cevabınız

10
+
11
=







Başa dön tuşu