Güneş sisteminde kaç gezegen vardır ve bunların isimleri nelerdir?

Soru-CevapKategori: Genel SorularGüneş sisteminde kaç gezegen vardır ve bunların isimleri nelerdir?
Ziyaretçi Staff sordu 3 yıl önce

1 Cevap
dortyaprakliyonca Staff cevapladı 3 yıl önce
Güneş sisteminde 8 gezegen vardır. Bunlar;

MERKÜR
Merkür (0,4 A Güneş’e en yakın ve en küçük (0,055 Dünya kütlesi) gezegendir. Doğal uydusu yoktur ve göktaşı kraterlerinden başka bilinen tek jeolojik özelliği; büyük bir olasılıkla oluşumunun başlarında geçirdiği büzülme döneminde oluşmuş olan “kırışıklık sırtları”dır.Merkür’ün önemsenmeyecek kadar az olan atmosferi güneş rüzgârı nedeniyle yüzeyinden kopan atomlardan oluşur. Görece büyük demir çekirdeği ve ince mantosu henüz tam olarak açıklanamamıştır. Varsayımlar arasında, büyük bir çarpışma nedeniyle dış katmanlarından kurtulduğu ve genç Güneş’in enerjisi yüzünden tam olarak kaynaşma yoluyla büyüyemediği vardır.

VENÜS
Venüs, Merkürden sonra güneşe en yakın 2. gezegendir. Kütlece dünyaya yakın bir büyüklüktedir. Ve kendisine ait bir atmosfere sahiptir. Gün doğumunda ve gün batımında güneşe yakın olarak, dünyadan çıplak gözle rahatlıkla görülebilir. Halk tarafından Çoban Yıldızı olarak bilinir. Güneş ve aydan sonraki en parlak gök cismidir.

DÜNYA
Güneşe yakınlık olarak 3. sıradadır. Üzerinde yaşam olan tek gezegendir. Birçok gazdan oluşan bir atmosfere sahiptir. Dünyamıza en yakın gezegenler, Mars ve Venüs’tür. Dünyamızın Ay adını verdiğimiz bir uydusu vardır. 3/4 ‘ü sularla kaplı olduğu için ‘mavi gezegen’ olarak da bilinir.

MARS
Mars gezegeni iç gezegenlerin sonuncusudur ve oldukça soğuk bir gezegendir. Gök yüzünde kırmızı renkte görünür ve kendisine ait bir atmosferi vardır. Atmosferi olduğu için yıllarca yaşam olduğu düşünülmüştür.

JÜPİTER
Jüpiter Güneş Sistemi ndeki en büyük gezegendir. Diğer tüm gezegenleri içine alabilecek kadar büyük olan Jüpiter tamamen gazlardan oluşmuştur Jüpiter’in 16 tane uydusu vardır. Jüpiter dış gezegenlerin ilkidir.

SATÜRN
Güneş sisteminin 2. büyük gezegenidir. Kendi ekseni etrafında çok hızlı döner. Halkalı gezegen olarak da bilinir. Güneşe olan yakınlığı bakımından 6. sıradadır.

URANÜS
Uranüs, diğer tüm gezegenlerden farklı olarak ekvatoru boyunca döner. Güneşe yakınlık olarak 7. sıradadır. 18 tane uydusu vardır.

NEPTÜN
Neptün güneşe Plütondan sonraki en uzak gezegendir. Neptün gezegeninin bilinen iki uydusu bulunmaktadır. Güneşe uzaklığı bakımından 8. sıradadır.

Cevabınız

8
+
0
=







Başa dön tuşu