Kültürel Ögelerimizi Tanıyalım

İlkokul sınavlar ve etkinlikler

Konu anlatımı

Kültürel Ögelerimizi Tanıyalım

Gelenek: Bir toplumda uzu yıllar boyunca yapılagelen şeylere ve alışkanlıklara GELENEK denir.

Görenek: Bir şeyi atalardan, ninelerden, dedelerden görülegeldiği gibi yapmayı GÖRENEK denir.

Gelenek ve görenekler nesilden nesile aktarılarak (ninelerimiz, annemize, annemiz,bize) günümüze kadar gelmiş ve yapılmaktadır.

Kültürel Miras: Bir ülkeye veya bölgeye özgü gelenek ve görenekler (yemek,giyim,şekli çalınan müzikler, oynanan oyunlar) gibi ögelere KÜLTÜREL MİRAS denir.

Kültürel miras çok uzun yıllar nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelmiş ve yaşatılmaktadır. Yakın çevremizi gözlemleyerek ve kutlanan özel günleri ve bu günlerde giyilen kıyafetleri çalınan müzikleri, oynanan oyunları izleyerek yaşadığımız çevrenin gezdiğimiz çevrenin kültürel miras ögeleri hakkında bilgi edinmiş oluruz.

Dini bayramlarımız (Ramazan ve Kurban Bayramı) günlerimizde aile büyüklerimize ziyaret ederiz. Ellerini öperiz. Onlar bize hediyeler verir. Bu ülkemizde yaşanan yaygın gelenektir.

Evlenen kişiler için yapılan düğünler, çocukların sünnet düğünleri ülkemizin gelenek ve görenekleridir. Bu düğünlerde yapılan yemekler, giyilen kıyafetler, çalınan müzikler, oynanan oyunlar, takı törenleri ülkemizin kültürel mirasıdır. Bu düğünlerde yapılan yemekler, çalınan müzikler, giyilen kıyafetler bölgeden bölgeye değişiklik gösterir.

Bir şehre, veya bölgeye mal olmuş halk oyunları , çalgılar ve müzikler, giyilen giysiler o yörenin kültürel mirasıdır.

Not: Aşağıdaki yemek örnekleri ve halk oyunlarından yöremize ait olanları bilmemiz yeterlidir.

BAZI İLLERİMİZİN YEMEK ÖRNEKLERİ

  • ANTALYA: Antalya piyazı, hülüklü çorba, şilofta, laba dolması vb…
  • ISPARTA: Kapama
  • ADANA: Acılı kebap
  • URFA: Urfa kebap
  • ADIYAMAN: Çiğ köfte,
  • KAYSERİ: Mantı
  • ERZURUM: Cağ kebabı, ekşili dolma
  • GAZİANTEP: Baklava ve Firik pilavı
  • HATAY: Künefe
  • BALIKESİR: Höşmerim tatlısı
  • TRABZON – RİZE – ORDU: Mıhlama

BAZI YÖRELERİMİZİN HALK OYUNLARI

Halk Oyunları: Toplumun, duygu, düşünce ve davranışlarını sergileyen ortak kültürel ögelerimizden biri  de halk oyunlarıdır. Kültürel zenginliğe neden olan halk oyunları yöreden yöreye farklılık göstermektedir.

ZEYBEK: Ege Bölgesinde rastlanır Aydın, İzmir , Muğla, Denizli, Bilecik, Eskişehir , Kütahya,Çanakkale, Kastamonu, Uşak, Manisa, Balıkesir , Burdur.

HALAY: Doğu, Güneydoğu ve Orta Anadolu’da davul zurna eşliğinde oynanır Bitlis, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Erzurum, Erzincan, Sivas, Mardin, Muş, Yozgat, Çorum, Adana, Ankara, Siirt, Hatay, Tokat, Şanlıurfa.

HORON:  Doğu Karadeniz kıyılarında kemençe veya davul eşliğinde icra edilir Trabzon, Samsun, Artvin, Ordu, Rize.

BAR: Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde icra edilen bir oyun türüdür Erzurum, Kars, Ağrı, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan.

HORA: Trakya’da, kısmen de Marmara’nın doğu ve güneyinde görülen bir oyun türüdür. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale

KARŞILAMA: Trakya’da, kısmen de Marmara’nın doğu ve güneyinde görülen bir oyun türüdür. Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, İzmit, Adapazarı, Çanakkale, Bursa, Bilecik.

KAŞIK: Ellerinde ritim aracı olarak tahta kaşıklar bulundururlar. Güney Anadolu’nun Akdeniz’e uzanan kesimleri genellikle kaşıklı oyunlar bölgesi olarak gösterilir. Eskişehir , Afyon, Kütahya, Bilecik, Kırşehir , Konya, Mersin, Antalya, Bolu, Bursa.

BENGİ: Marmara Bölgesinin güneyinde genellikle Balıkesir dolaylarında görülen bir oyun türüdür. Balıkesir, Manisa, Bursa, Çanakkale.

MENGİ: Ege bölgesi ve Akdeniz Bölgesinin bazı illerinde bu oyun türüne rastlamak mümkündür.

TEKE ZORTLATMASI: Bu tür de yine Türkiye’nin batı ve güney bölgelerinde oynanır. Burdur, Antalya, Isparta, Alanya vb.

SEMAH: her yerde oynanır.