Obezite ve Diyet

Günümüzde obezite denince direkt olarak akla fazla yemek yeme düşüncesi geliyor. Aslında toplumumuz bunu vücudun sistematik bir rahatsızlığı olarak gördüğünde sorun ortadan kalkacaktır. Obezite tedavisi klasik bir diyet listesi ile çözülmekten çok uzaktır.

Diyet listeleri bu anlamda ele alınmalı. Belli bir menünün klasik basmakalıp uygulaması insanın sadece ruhsal durumunu çökertmekten başka hiçbir işe yaramaz ve kilo alımı kaçınılmaz hale gelir.örneğin sürekli atıştırma alışkanlığı olan birisinin önüne bir diyet listesi koyarsanız emin olun atıştırma isteği daha da çoğalacaktır keza masa başında oturup adım sayısı az olan birine bir diyet listesi sunarsanız aç kalacağı için muhakkak daha az adım atmaya başlayacaktır. Yani bir kişiye diyet menüsü vermek onu bezdirmekten başka bir işe yaramaz.

Şu bolca içilen yeşil çaylar, karışımlar, detokslar… toplumumuz ve medya öyle bir abarttı ki bunları içmediğimiz takdirde asla kilo veremeyecekmişiz gibi bir izlenim yarattı. O kadar çok karmaşa ve bilgi kirliliği var ki insanlar ne yapacağını şaşırdı. Son günlerde de televizyonlarda radyolarda sıkça çıkan daha önce hiç duymadığımız ama birden bir patlama etkisi yaratan ilaçlar, çaylar, vücut bantları. Bunların hepsi vücut sağlığını ve ruh sağlığını bozmaktan başka bir işe yaramıyor. Kilo verdirmek bir yana aksine kilo aldırıyor ve insanları aldatmak uğruna bilmem kaç bin dolara tutulmuş ünlüler tanıtımını yapıyor, amaç sadece toplumu aldatmak. Herkesin dilinde şu çay iştahı keser, şu bitki karışımı şu işe yarar diye formüller var. Bunların hiç biri tek başına kilo vermeyi sağlamaz. Hatta kişiler bu önerilerle sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi umarken aksine sağlıklarından oluyorlar.

Egzersiz konusu da ayrı bir karmaşa, insanların fiziksel özellikleri sağlık durumu göz ardı edilerek bilinçsizce yapılan egzersizler sağlık durumumuzu riske atarak sorunlara yol açar. İştah kontrolü güçleşir ve egzersizi bıraktığımızda vücut yine kilo almaya başlar.

Peki ya o zaman ne yapmalıyız. Tüm bu çözüm yollarının zamanında, uygun dozda,kişinin durumuna göre ayarlamalıyız. Yani herkes kendisinin doktoru olmalı.

Sağlıklı ve mutlu yaşamlar.

İlgili içerikler

Bir Yorum

  1. Bence obezite için çözüm çok basit. Sorunun temeli bizim beslenme alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyor. 176 cm boyunda 86 kilo biriyken zayıflamak istedim ve 71 kiloya “ketojenik diyet” sayesinde zorlanmadan düşebildim. Araştırırsanız karbonhidratların ne kadar zararlı olduğunu, yedikçe daha çok yedirdiğini, doyma hissinin zamanla kaybolduğunu diyetimizde de bulunması halinde vücudumuzun bizi ne kadar zorladığını anlayıp karbonhidratları bırakarak siz de sağlıklı kilonuza ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu