Rent a Car (Araç Kiralama) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Araç kiralama, ihtiyaç anında pratiklik sunması aynı zamanda konforlu ve hesaplı olması nedeniyle günümüzde oldukça tercih ediliyor. Özellikle iş seyahatleri, tatil dönemleri veya uzun dönem kullanımlar için avantajlı seçenek olsa da araç kiralama yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar noktalar bulunuyor.

Mesela bir yere tatile gittiniz, sürekli taksi veya toplu taşıma ile uğraşmak yerine araç kiralamayı tercih ettiniz. Gittiğiniz yerde veya internet üzerinden araç kiralama işlemi yaparken nelere dikkat etmeliyiz gelin hep beraber bakalım.

Doğru Araç Seçimi

Araç kiralama yaparken araçta kişi olacağınıza, seyahatinizin uzun yolda mı yoksa şehir içinde mi kullanacağınıza, yakıt bütçesi veya iş programlarınızı dikkatlice not ediniz. Bu sayede işinizi görmeyecek bir araç kiralamamış olursunuz veya size fazla gelecek bir arabayı kiralamayarak ekonomik bütçenize zarar vermemiş olursunuz.

Ödeme Kolaylıkları ve Kampanyalar

Araç kiralama sektörüne yoğun talep olduğu için markalar daha fazla müşteriye hitap edebilmek adına sürekli kampanya düzenlemekteler. Tatil dönemlerinde dahi bu kampanyalara rastlamak mümkün. Asla tek bir firmanın kampanyasını dikkate alarak araç kiralamayın.

İlgili içerikler

Yüksek fiyat iyi hizmet, düşük fiyatta kötü hizmet manasına gelmez. Bir araç kiralama firmasının kalitesini tecrübesi, kurumsallığı, hizmet sürecinde müşteriye yaklaşımı ve araç filosunun niteliği belirler. Karar vermeden önce, tüm ihtiyaçlarınız için kiralık araç çözümleri sunan ÜLGER Rent A Car’ın uygun fiyatlar gibi dikkat çeken avantajlarına bir göz atın.

Yeni Araçlar Kiralayın

Kiralık araçlar ne yazık ki hor kullanılan ve bu yüzden çabuk eskiyen araçlardır. Uzun yol veya şehir içi araç kullanımlarınız için 3 yaşından büyük araçlar tercih etmeyin.

Ek Ücretlere Göz Atmayı Unutmayın

Bir fiyat konuştunuz ve anlaştınız. Buraya kadar çok güzel. Fakat anlaştığınız fiyatın üstüne ekstra sigorta, temizlik, anahtar teslimi gibi birtakım ek masraflar nedeniyle çıkabilirsiniz. Sonradan bir sürprizle karşılaşmamak adına ilgili firmayla görüşürken belirlenen fiyata nelerin dahil olup olmadığını açıkça sorabilirsiniz.

Sözleşmeyi Dikkatli Okuyun

Sigorta ve kaskosuz araçlar, olmasını hiç istemeyiz elbette ama, herhangi bir kaza durumunda size büyük bedeller ödetebilir. Bu sebeple araç kiralama sözleşmesi ne kadar uzun olursa olsun sabırla okumanız gereken önemli evraklardır. Ayrıca bu sözleşmenin içinde sigorta ve kasko detayları dışında aracı ne zaman teslim edeceğinizin, olası gecikmelerde ne kadar ceza ödemeniz gerektiğinin bilgisi de yer alır.

Aracı Alırken Detaylı Kontrol Edin

Acentede evrak işleri bittikten sonra, firma yetkilisi bir çalışan size aracı teslim edecektir. Öncelikle aracın etrafında gezerek, önemli bir çarpık veya göçük olup olmadığını tespit edin. Sonrasında tüm kapıları, bagajı ve motor kaputunu açarak kapıların mekanizmasında sorun olup olmadığını görün. Arabayı sanki kiralıyormuş gibi değil de satın alıyormuş gibi ciddi bir kontrol yapın. Görevlinin sizi beklemesini dert etmeyin, rahat rahat kontrollerinizi yapın.

Aracın içine girerek hızlıca koltuklara, ön aksesuarlara ve aynalara göz atın. Aracı çalıştırarak ekranda bir arıza ışığının yanıp yanmadığını kontrol edin. Aracı çalıştırdıktan sonra yakıt seviyesini kontrol edip not alın, aracı teslim ederken de aynı seviyede bırakın. Yakıtı fazladan almanız durumunda ise hiçbir firma fazladan aldığınız yakıtın ödemesini yapmayacaktır. Bu kontroller esnasında dikkatinizi çeken en ufak hasarları bile aracı size getiren görevliye belirterek, not almasını isteyin. Böylece aracı teslim ettiğinizde, belirtmiş olduğunuz hasarların hiçbirisinden sorumlu tutulmazsınız.


Sıkça sorulan sorular

Uygun fiyatla kiraladığınız arabanız ile alakalı sormak isteyebileceğiniz bazı soruların cevabı burada mevcuttur.

Karşı tarafın aracınıza zarar vermesi halinde ne yapmalısınız ?

Kendinizin ve başkalarının güvenliği açısından aracınızı dikkatli kullanmalısınız. Ancak, siz bu kadar dikkatli olurken ya başkalarının dikkatsizliği nedeniyle aracınız hasar görürse? Bu durumda yapmanız gerekenler aşağıdaki gibidir. Olay yerine en yakın trafik ekiplerini çağırmalı ve kaza tespit tutanağı tutturmalısınız. Trafik zaptının tutulmasından sonra trafik poliçenizin, ruhsatınızın ve ehliyetinizin kopyalarını diğer araç sahibine vermeli ve o sürücünün trafik poliçesinin, ruhsatının ve ehliyetinin kopyalarını da siz almalısınız. Hasar dosyanızın açılması için sigorta şirketine teslim edilmesi gereken belgeler ise aşağıda bulunmaktadır. Kazaya karışan sürücülerin ruhsat ve ehliyet kopyaları, Trafik kazası tespit tutanağının aslı, Kazaya karışan sürücülerin alkol raporları.

Aracınızda birden fazla hasar olursa hasar tazminatı alabilir misiniz ?

Kasko hasarlarında sıkça karşılaşılan ve genelde sigortalıların büyük sorunlar yaşamalarına neden olan durumlardan birisi de birden fazla hasarı olan araçlarla ilgili yapılan tazminat talepleridir. Aracıyla çeşitli tarihlerde küçük de olsa kaza yapmış ancak sigorta şirketine hasar ihbarında bulunmamış sigortalılar, bu hasarları toplu olarak tazmin etmek istediklerinde, olumsuz sonuçlarla karşılaşabilmektedirler. Hasar meydana geldikten sonra hasarın ihbar edilmesi için belli bir süre vardır. Kasko Poliçesi Genel Şartlarında bu süre açıkça belirtilmiştir. Genel Şarta göre Rizikonun gerçekleştiğinin öğrenilmesinden itibaren en geç 5 iş günü içinde hasarın sigorta şirketine bildirilmesi” şarttır. Bu sürede ihbarı yapılmayan ve dosyası açılmayan hasarlar, ihbar sorumluluğu yerine getirilmediği için değerlendirilmeye alınmamakta ve hasar ödemeleri reddedilmektedir. Yukarıdaki nedenlerle hasar ihbar süresine dikkat edilmesi gerçekten çok önemlidir. Aracın farklı yerlerinde farklı tarihlerde meydana gelen birden fazla hasar aynı anda onarıma alındığında, hasar tutarı çok fazla artabilmektedir. İlk hasarda zamanında tarafımıza ihbar yapılarak aracın hasarının tazmin edilmesi sağlanırsa aracın tamirine ilişkin parça veya işçilik tazminat tutarı son hasardan sonra çıkacak tutardan daha az olacaktır. Bu durum sigorta şirketlerine haksız yere bir maliyet yüklediğinden toplu olarak talep edilen hasarlar reddedilmekte ve ihbar süresinde bildirilmişse, sadece son hasar ödenmektedir. “Zamanında hasar ihbarında bulunmayan ve toplu olarak ihbarda bulunarak tazminat talep eden sigortalılar sigorta şirketleri tarafından haksız olarak değerlendirildiği için hasar tazminatlarını alamazlar.” Siz de bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamak için 5 işgünü içinde sigorta şirketinize hasar ihbarında bulunmaya özen göstermelisiniz.

Bir kaza durumunda ne yapmalısınız ?

Kaza anında yapmanız gereken işlemleri bilmeniz hem sıkıntı yaşamamanız hem de hasarınızı eksiksiz ve zamanında almanızı sağlar. Bir kaza halinde yapmanız gereken işlemler aşağıdaki gibidir: Kaza yerinde aracın konumunu değiştirmeden trafik polisini aramalı, kaza zaptı tutturmalı ve alkol raporu almalısınız. Kaza yeri jandarma sınırları içindeyse en yakın jandarma karakoluna haber vererek ifade vermeli ve görgü tespit tutanağı tutturmalısınız. Kazaya başka bir araç da karışmış ise, o araca ait trafik poliçesinin fotokopisini ve sürücüsünün ehliyet ve ruhsat fotokopisini almalısınız. Araç çalışmıyorsa, çekici için Şirketimizi aramalı en yakın servise aracınızın çekilmesini sağlamalısınız. Hasar dosyası için gereken aşağıda belirtilen evrakları hazırlamalısınız ve ilgili servise teslim etmelisiniz. •Trafik kaza raporu, •Sürücünün alkol raporu, •Sürücünün ehliyet fotokopisi, •Aracın ruhsat fotokopisi, •Kaza yeri resimleri ve araçlara ait hasar resimleri ( mutlaka olmalı özellikle tek taraflı kazalarda )

Aracınıza park halindeyken çarpılırsa ne yapmalısınız ?

Deneyimlerimize göre sigortalıların en sık karşılaştığı hasar şekillerinden birinin de park halinde meydana gelen hasarlar olduğunu görüyoruz. Birçok sigortalı bu durumda ne yapacağını bilmez ve yanlış hasar işlemleri nedeniyle hasarını alamaz ya da sıkıntı yaşar. Bu nedenle, aracınızın park halindeyken bir hasar görmesi halinde, yapmanız gereken işlemleri bilmeniz, hem sıkıntı ve problem yaşamamanızı hem de hasarınızı eksiksiz alınmasını sağlar. Aracınıza zarar veren kişi olay yerindeyse; Aracınıza zarar veren kişinin zorunlu trafik sigorta poliçesinin olup olmadığını sormalısınız ve varsa mutlaka bir kopyasını almalısınız. Aracınızı yerinden oynatmadan trafik ekiplerini olay yerine çağırmalısınız. Trafik ekiplerine ulaşamıyorsanız, size en yakın polis karakoluna başvurarak zabıt tutturmalısınız. Tutulan zabıtta, size zarar veren kişinin kusurlu olduğunun vurgulanmasını istemelisiniz. Çünkü zorunlu trafik poliçesinden tazminat talebinde bulunacağınızdan, karşı tarafta kusur olduğu görülemezse sigorta şirketi kusur durumuna göre hasar tazminatını ya ödemeyecektir ya da kusur nispetinde ödeme yapacaktır. Aracınıza zarar veren kişi olay yerinde değilse; Aracın hasar durumuyla ilgili şirketimizle irtibata geçmelisiniz.

Bedeni hasarlarda ne yapılmalıdır ?

Karayolları Trafik Kanunu Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası), poliçede belirtilen aracın kullanımı sırasında, bir kimsenin ölümüne, yaralanmasına veya üçüncü şahıslara ait malların zarara uğramasına sebebiyet verildiği durumlarda devreye girer. Trafik sigortası böyle bir durumda aracın kullanıcısına düşen hukuki sorumluluğu, Hazine Müsteşarlığı’nca saptanmış ve poliçede belirtilmiş sigorta limitlerine kadar temin eder. Anlaşılacağı üzere bu teminat sadece araç, bina, bariyer, trafik lambası vb. maddi zararları değil, olası bedeni zararları da kapsamaktadır. Peki, aracın kullanılması sırasında sürücünün kusuru nedeni ile bir kişinin yaralanmasına sebebiyet verilmesi halinde neler yapılması gerektiğini biliyor musunuz? Artık hepimizin bildiği gibi trafik kazalarında trafik kazası tespit tutanağının bulunması hasarın tazmini için mutlaka gerekmektedir. Bu durum yaralamalı kazalar için de geçerlidir. Çünkü aracı kullananın kusuru olmadan meydana gelen bir yaralanma olayında trafik poliçesinden herhangi bir talepte bulunulamaz. Aracı kullananın kusur durumunu da ancak tutulacak zabıt ile görmek mümkün olmaktadır. Trafik kazası tespit tutanağı ile birlikte sürücünün alkol durumunu gösteren rapor, aracın ruhsat örneği ve sürücünün ehliyetinin de ibraz edilmesi şarttır. Diğer yandan yaralanan kişinin tedavi giderlerini gösteren faturalar, hastane/doktor raporları ve eğer maluliyet söz konusu ise iş gücü kaybı oranını gösteren hastane heyet raporunun da tazminat talebinde ibrazı zorunludur. Aracı kullananın kusuru ile meydana gelen bir trafik kazasında, kusurlu kullanıcıya ait araçta bulunan üçüncü şahısların uğrayacağı bedeni zararlar teminat kapsamındadır

Otomobiliniz çalınırsa ne yapmalısınız ?

Son günlerde en sık karşılaştığımız olayların başında otomobil hırsızlığı gelmektedir. Bu durumda sigortalılar otomobillerinin çalınmasının şaşkınlığını ve üzüntüsünü yaşarken hasar prosedürleri içinde ne yapacağını bilemez durumdadır. Bu nedenle, otomobilinizin çalınması halinde yapmanız gereken işlemleri bilmeniz, hem sıkıntı yaşamamanızı hem de hasarınızı tam ve zamanında almanızı sağlar. Peki, otomobilinizin çalınması halinde ne yapmalısınız? İşte yapmanız gereken işlemler… 1. adım Otomobilinizin çalındığını fark ettiğiniz an, mümkün olan en kısa sürede size en yakın karakola giderek müracaat etmeli ve hırsızlık tutanağı tutturmalısınız. Otomobilinizin çalındığını hemen tarafımıza ihbar etmeli ve hasar dosyası açtırmalısınız. 2. adım Otomobil hırsızlığında yasal bekleme süresi 30 gündür. Bu süre içinde otomobil bulunamaz ise; Otomobilin bulunamadığını tarafımıza bildirmelisiniz. Otomobilinizin bulunup bulunmadığını talep eden bir yazıyı karakol ve oto hırsızlık masasına götürmelisiniz. Buna karşılık almış olduğunuz yazıyı tarafımıza teslim etmelisiniz. Kazasız günler dileğiyle…

TiTaNiC

İnternet ortamında hobi amaçlı yayınladığı içeriklerle kullanıcılara doğru bilgilere ulaştırmayı ve eğlendirmeyi hedeflemektedir...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu