Gastriti Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Gastritten şikayetçi olanlar ne yemeli, ne yememeli konusunda bilgi sahibi olmaları gerekir. İşte dikkat edilmesi gerekenler…

Gastrit, mide iç yüzeyinin iltihaplanması olarak bilinen bir mide rahatsızlığıdır. Gastrit diyeti ile gastrit rahatsızlığından kurtulmak mümkün. Mide iltihabı, mide üşütmesi ve ülser başlangıcı olarak da isimlendirilen gastritte iltihaplanma mukozadan serozaya kadar yer kaplamaktadır. Bu mide iltihaplanması tedavi edilmediği takdirde kişinin genel sağlık durumunu etkileyebilir ve yaşam kalitesini düşürebilir.

En yaygın sağlık problemlerinden biri olan gastrit, pek çok kişide görülebiliyor. Hayatı zindana çevirmeye neden olan gastritle istenilen her şey rahatlıkla yenilememektedir. Çünkü yediğiniz mideye sakıncalı olacak besinlerle yanma, ekşime ve mide ağrıları gibi problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Yaşam kalitesinin düşmesi bir yandan da keyifli yemek yeme aktivitesini ortadan kaldırıyor olmasından dolayı can sıkıcı bir durum haline gelmeye neden olmuştur.

Gastritten şikayetçi olanlar ne yemeli, ne yememeli konusunda bilgi sahibi olmaları gerekir. Yediğiniz bir besin sonrasında mide problemleri yaşamamak adına şu yolları izlemeye başlamanız gerekecektir.

Lifli Gıdaları Tüketebilirsiniz

Gastriti olanların lifli gıdaları tüketebilecek olduklarını söyleyebiliriz. Lifli gıdalar özellikle sindirim sisteminin düzenlenmesi konusunda son derece etkilidir. Keten tohumu, çiha tokumu gibi lif oranı son derece yüksek olan besinleri de sorunsuz şekilde tüketmeye başlayabilirsiniz. Bu sayede midede yanma ya da ekşime gibi istenmeyen problemlerle karşı karşıya kalmamış olacaksınız. Tüm bu belirtmiş olduğumuz besinlere ek olarak çilek, ahududu, böğürtlen gibi meyvelerinde tüketimini yaparak günlük lif ihtiyacınızı karşılamış ve sindirim kolaylığı da sağlamış olursunuz.

Yeşil sebzelerde lif oranı hangisi en iyi diye incelendiği zaman ise brokoli gelmektedir. Brokoli hem sağlıklı hem de lif bakımından zengin olan bir sebzedir.

Sağlıklı Yağ İçeren Gıdaları Tüketin

Sağlıklı yağ içeren gıdalar, gastrit sorunlarınızı tetiklemez. Tam aksine midenizin de rahat etmesine en iyi şekilde yardımcı olur. Gastrit şikayetlerinizi minimize etmek istiyorsanız o zaman dikkat etmeniz gerekecek en önemli etkenlerden biri de sağlıklı yağ içeren gıdalara başvurmanız olacaktır. Sağlıklı yağ içeren gıdalar hangisi diye incelendiği zaman zeytin yağı, çiha tokumu, ceviz, fındık gelmektedir. Başvuracağınız bu tür sağlıklı yağları içeren besinler sayesinde mide rahatsızlığından kurtulmuş olacaksınız.

Sebze Suları Tüketmek

Meyve suyun içerisinde bol miktarda şeker bulunur. Lif açısından çok fazla zengin olmaması, uzmanlarında sebze sularını çok fazla önermemesine neden olabiliyor. Fakat sebze sularının hepsi için geçerli bir durum olmadığını bilmelisiniz. Mideye son derece iyi gelmesi ile bilinen kabak suyunu gastritle mücadele edebilmeniz için kullanabilirsiniz.

Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri

Mide yanması, ekşimesi gibi sorunlar ne yazık ki yaşam kalitesinin de aşağıya çekilmesine neden olmaktadır. Mide sorunları yaşayan kişiler ister istemez istedikleri gibi beslenmemesinin sıkıntılarını yaşamaya başlamış olur. İlk olarak gastrit ile ilgili olarak sıkıntılar yaşayan kişilerin tüketecekleri besinlerden yola çıkabiliriz.

  • Yemeklerinizi az az ve sık sık tüketmeye özen gösteriniz.
  • Yemekleri çok sıcak veya çok soğuk yemeyiniz.
  • Yemekleri yavaş yiyiniz ve çok iyi çiğneyiniz.
  • Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyiniz.
  • Yemeklerdeki tüm besinler çiğden koyup, kavurmadan pişiriniz.

Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler

Gastrit problemleri yaşayanların tüketmemesi gereken besinlere de dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü tüketmemesi gereken besinler tüketilmeye başlanırken ne yazık ki daha büyük mide rahatsızlığı yaşamasına neden olacaktır. Gastrit problemi yaşayanlar şu besinleri tüketmemeleri gerekir;

  • Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata
  • Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler
  • Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler
  • Yağda kızartılmış, kavrulmuş etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri
  • Yağda kızartılmış hamur işleri
  • Ekşi yoğurtlar
  • Ekşi kabuklu ve kumlu meyveler
  • Bütün kuru baklagiller, bulgur, yarma
  • Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları
  • Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
  • Sütlü tatlı, meyve kompostosu dışındaki diğer tatlılar, tahin, pekmez, tahin helvası, çikolata ve çikolatalı pastala

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu