İlginç Mantık Soruları

Mantıksal akıl yürütme sorularını yanıtlamak, zor bilmeceleri tahmin etmek birçok düşünme sürecini harekete geçiriyor. Bilmeceler, kendinizi ve etrafınızdakileri eğlendirirken zihinsel sağlıklarını geliştirmenin de en iyi yollarından biri.

Mantık Soruları Nasıl Çözülür?
Sorular, birbirinden bağımsız olarak ele alınmalı, bir önceki ya da bir sonraki soru arasında bir ilişki aranmamalıdır. Soruda verilen ipuçları incelenirken soruya dair tüm ipuçları okunmalıdır. Kesin olarak verilen bilgiler oluşturduğunuz tabloya yazılmalı, kesin olmayanların yeri sabit kalmamalıdır.

Mantık Sorusu Çözmenin Taktikleri Nelerdir?
Soruda verilen bilgileri tablo çizip içine ekleyin. Eğer soruda “Ali ve Ayşe yan yanadır” ya da “peş peşedir” tarzında bir ipucu verilmişse kimin önde olduğu belli olmadığı için ikisi de başta olabilir. Fakat bu iki kişi arasında kesinlikle bir başkasının olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Eğer ilk defa mantık sorusu çözüyorsanız yanlış cevap vermekten korkup özgüveninizi yıkmayın. Pratik yaptıkça soruları daha iyi kavrayacak ve doğru yanıtları buldukça zevk alacaksınız. Sözü daha fazla uzatmadan sizi sorularla baş başa bırakalım. Şimdiden kolay gelsin..

İlgili içerikler

Soru 1: Hangi Gündür?

Bir kabilede kadınlar Pazartesi, Salı, Çarşamba günleri erkekler ise Perşembe, Cuma, Cumartesi günleri yalan söylemektelermiş. Diğer günlerde ise yalnızca doğruyu söylüyorlarmış. Bir gün erkeklerden biri, kadınlardan biriyle bir araya gelmiş ve sohbet etmeye başlamış. Laf arasında kadın erkeğe, bakın ne söylemiş?

Kadın: Dün yalan söylüyordum.

Erkek: Ben de.

Bu diyolağa dayanarak, bakalım konuştukları günün hangi gün olduğunu bulabilecek misiniz? Sizce bu diyaloğun geçtiği gün, hangi gündür?

Cevap: Sorunun tek bir cevabı vardır, o da Perşembe’dir.

Soru 2: Cinayeti Kim İşledi?

Berk, cumartesi öğleden sonra öldürüldü. Karısı cinayet sırasında kitap okuyor, kapıcı duşta, şef ise kahvaltı hazırlıyordu. Bahçıvan ise çimleri biçiyordu. Verilen bilgilere göre cinayeti kim işledi?

Cevap: Şef. Çünkü Berk öğleden sonra öldürüldü ancak şefin mazereti kahvaltı hazırlamasıydı.

Soru 3: Çikolata Kaç Kuruştur?

Alican ile Efecan beraberce bakkala gider. Amaçları bakkaldan bir çikolata almaktır. Fakat bakkala vardıklarında farkederler ki Alican’ın bir çikolata alabilmek için 24 kuruş eksiği, Efecan’ın ise 2 kuruş eksiği vardır. Bunun üzerine Alican fedakarlık yapıp parasını Efecan’a verir. Ama hâlâ bir çikolata alacak paraları yoktur. Buna göre sizce bir çikolata kaç kuruştur?

Cevap: 25 Kuruş!

Soru 4: Ağlayan Kim?

Mezarın başında bir kız ağlıyor. Mezarda yatanın annesi ağlayan kızın annesinin kayın validesi. Mezarda yatan, ağlayan kızın nesi olur?

Cevap: Halası

Soru 5: Hangisi Yanlış?

Aşağıdaki ifadelerden bir tanesi yanlış. Bu duruma göre bugün haftanın hangi günü?

  • Bugün ne Pazar ne de Çarşamba.
  • Yarın Pazar veya Çarşamba değil.
  • Dün Cuma değildi.
  • Dünden önceki gün ise Pazartesi ya da Pazar değildi.

Cevap: Pazar

Soru 6: Fiyatı Ne Kadar?

Bir sopa ve topun toplam fiyatı 1.10 dolardır. Sopanın fiyatı toptan 1 dolar daha pahalıdır. Bu durumda topun fiyatı ne kadardır?

Cevap: 5 Cent

Soru 7: Kaç Dakikada Üretir?

5 makine, 5 dakikada, 5 düğme üretiyorsa, 100 makine 100 düğmeyi kaç dakikada üretir?

Cevap: 5

Soru: 8: Asansör Kaçıncı Kata Çıkıyor?

Binada dört kat var. Kat ne kadar yüksek olursa, orada o kadar çok insan yaşıyor. Asansör en sık hangi kata çıkıyor?

Cevap: Birinci kat

Soru 9: Kaç Gün Vardır?

Bazı aylar 30, bazıları 31 çeker kaç ayda 28 gün vardır?

Cevap: Tüm aylarda.

Soru 10: Kaç Koyun Vardır?

Bir çiftçinin 17 koyunu vardı. Sürüde salgın hastalık oldu, dokuzu ağır hastalandı, diğerleri öldü. Çiftçinin kaç koyunu var?

Cevap: 9 canlı koyun

Soru 11:  Doktor Kimdir?

Bir adam, karısı ve oğulları bir trafik kazası geçirir. Hepsi hastaneye kaldırılır ve doktor, “Onu ameliyat edemem, o benim oğlum” der. Doktor kimdir?

Cevap: Doktor kaza yapan adamın babası ve çocukların dedesidir.

Soru 12: Hangi Harf Gelmeli?

L K J H ? Soru işareti yerine hangi harf gelmelidir?

Cevap: G

Soru 13: Nasıl Bulur?

2 arkadaş Ann ve Mary ormanda yürüyüş yaparken bir anda yağmur bastırır ve terk edilmiş bir eve sığınırlar. Karınları acıkan iki arkadaş yağmur diner dinmez yemek bulmak için farklı noktalara doğru arayışa geçerler. Ann bir tane elma ağacı bulur ancak elmalardan yediğinde kendisi de ağaca dönüşür. Yarım saat sonra arkadaşını bulmak için oraya gelen Mary ormandan bir ses duyar. Ses, arkadaşının bir ağaca dönüştüğünü hangi ağacın Ann olduğunu bulmak için tek şansının olduğunu yoksa arkadaşının sonsuza kadar ağaç olarak kalacağını söylemektedir. Mary hangi ağacın arkadaşı olduğunu nasıl bulur?

Cevap: Ortadaki kişi diğerlerinden yüzde 25 daha fazla ağırlık taşır.

Soru 14: İhtiyacı Olan Nedir?

Onu icat eden adam bunu kendisi için istemez. Onu satın alan adam, kendisi için satın almaz. Ve ona ihtiyacı olan adam, ona ihtiyacı olduğunu bilmiyor. Bu nedir?

Cevap: Bir tabut

Soru 15: En Ünlü Çalışması Hangisi?

‘Genel Görelilik Kuramı’ olarak da bilinen Einstein’ın en ünlü çalışmasının adını bize söyler misin?

Cevap: İzafiyet Teorisi

Soru 16: Ortalama İnsan Beyninden Büyük Mü?

Sizce dünyanın en zeki insanlarından biri olarak kabul edilen Einstein’ın beyni, ortalama insan beyninden küçük müydü, yoksa büyük müydü?

Cevap: Küçük

Soru 17: Ben Neyim?

Her gün dünyanın her yerinden birçok insan beni ziyarete geliyor, ancak genellikle sadece birkaç dakika kalıyorlar. Birçok kişi tarafından çok pis biri olarak görülüyorum, ancak bensiz yaşamak isteyen insan sayısı da çok az. İnsanlar beni ne zaman görmeye gelse, başkalarına nadiren gösterdikleri bir yanlarını gösteriyorlar. Ben neyim?

Cevap: Tuvalet

Soru 18: Nasıl Oldu?

Paul 25 metrelik bir merdivende boya yapıyorken bir anda ayağı kayar ve yere düşer. Ancak ölmez ya da kötü şekilde yaralanmaz. Bu nasıl olmuştur?

Cevap: Paul merdivenin ilk basamağındadır.

Soru 19: Hangi Kova?

Biri 25 santigrat derece diğeri 25 fahrenheit derece iki kova su var. Bu iki kovaya aynı yükseklikten aynı anda 2 madeni para atılırsa en önce hangi kovaya düşen dibe ulaşır?

Cevap: 25 Fahrenheit, -3 santigrat karşılığına geldiği için o kovadaki su buz formundadır. Dolayısıyla atılan madeni para dibi göremez.

Soru 20: Kızın Ali ile İlişkisi Nedir?

Ali sokaktaki bir kızı işaret eder ve “O, büyükannemin tek çocuğunun kızı” der. Kızın Ali ile ilişkisi nedir?

Cevap: Ali’nin kız kardeşidir.

Soru 21: Nereye Koyardınız?

Bir odada toplam 10 kişi var ve hepsi hem birbirini hem de bütün odayı görebilecek şekilde duruyor. Bu odaya bir elma koyacaksınız. Bu elmayı 9 kişi görebilecek sadece 1 kişi göremeyecek. Elmayı nereye koyardınız?

Cevap: Odadakilerden birinin kafasına konulan elma 9 kişi tarafından görülürken sadece bir kişi tarafından görülemez.

Soru 22: Tabloda Kim Var?

Bir adam bir müzede bir tabloya bakar ve “Hiç kardeşim yok ama o adamın babası benim babamın oğludur” der. Bu durumda tabloda kim var?

Cevap: Adamın oğlu

Soru 23: Kaç Lira?

Bir asa ve bir şapkanın toplam fiyatı 110 liradır. Asa şapkadan 100 lira daha pahalıdır. Bu durumda şapka kaç liradır?

Cevap: 5 lira

Soru 24: Kaçıncı Sıra?

Bir koşuya katılıyorsun, ikinci adamı solluyorsun. Bu durumda kaçıncı sıraya yerleşmiş olursun?

Cevap: İkinciyi sollarsan onun yerini alırsın, yani ikinci olursun.

Soru 25: Hangi Sıralama?

Sonuncuyu sollarsan hangi sıralamaya çıkarsın?

Cevap: Sondan ikinci dediysen yine yanıldın! Biraz düşünsene! Sonuncuyu nasıl sollarsın? Sen onun arkasındaysan o sonuncu olamaz değil mi? Cevabı mümkün değil!

Soru: 26: Ali’nin Kaç Çocuğu Var?

Ali’nin dört kızı var ve her birinin bir erkek kardeşi var. Ali’nin toplam kaç çocuğu var?

Cevap: Beş çocuğu var. Çünkü bütün kızları aynı erkek kardeşe sahip.

Soru 27: Ne Olur?

Kırmızı bir taşı mavi bir denize atarsanız ne olur?

Cevap: Taş ıslanır ve dibe batar.

Soru 28: Ne Gelmeli?

1=5
2=25
3=125
4=625
5=?

Soruda verilen 5=? soru işareti yerine ne gelmelidir?

Cevap: 1 (Çünkü ilk satırda 1=5 verilmiş. O zaman da 5=1 olur)

Soru: 29: Kadını Şüphelendiren Ne?

Bir kadın kendi otel odasında otururken kapı çalar. Kapıyı açtığında ise daha önce hiç görmediği bir adamla karşılaşır. Karşılaştığı adam kapıları karıştırdığını ve kadının odasının kendi odası olduğunu sandığını söylüyor. Kadın kapıyı kapattıktan sonra hemen güvenliği arıyor. Kadını bu kadar şüphelendiren şey ne?

Cevap: Kendi kaldığınız otel odanızın kapısını çalamazsınız

Soru 30: Sayı Kaçtır?

Ahmet aklından x diye bir sayı tuttu. Bunu 2 ile çarptı ve 10 ekledi. Sonrasında çıkan sayıyı 10’dan çıkarttı. Ardından 2’ye böldü. Ahmetin aklından tuttuğu sayı kaçtır?

Cevap: İlk tuttuğuyla aynıdır. Yani cevap ‘ x ‘

Soru 31: Kaçıncı Günde?

Evin bahçesindeki çimenler her gün bir önceki günün iki katı kadar büyüyor. Çimenler 10 günde bahçenin tamamını kapladığına göre kaçıncı günde yarısını kaplayacak kadar büyür?

Cevap: Her gün bir önceki günün iki katı büyüyorsa 9. gün bahçenin yarısını, 10. gün tamamını kaplar.

Soru 32: Hangisi Doğru?

Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

a. Aşağıdakilerin hepsi doğrudur
b. Tüm şıklar yanlıştır.
c. h şıkkı doğrudur.
d. b şıkkı doğrudur.
e. Aşağıdakilerin hepsi doğrudur.
f. Yukarıdakilerin hepsi doğrudur.
g. h şıkkı yanlıştır.
h. yukarıdakilerin hepsi yanlıştır.

Cevap: B

Soru 33: Kaç Saat Uyurum?

Gece saat sekizde yatıyorum ve yatarken guguklu saatimi sabah dokuza kuruyorum kaç saat uyurum?

Cevap: Guguklu saatler gece gündüz ayrımı yapmadığı için 1 saat.

Soru 34: Kaç Fare Yer?

İki fare, iki krakeri iki dakikada yiyor. 18 krakeri 6 dakikada kaç fare yer?

Cevap: 6

Soru 35: Hangi Eliyle?

Özgür, aynanın karşısına geçip sol gözünü sağ eliyle tutarsa, kendini aynada sol gözünü hangi eliyle tutuyormuş gibi görür?

Cevap: Sağ

Soru 36: Nasıl Sağladı?

Bir köyde yaşayan yaşlı bir adam ve üç kızı varmış. Yaşlı adam bir gün çok hastalanmış. Ölüm onun canını almaya geldiğinde en büyük kızı babasının 2 yıl daha yaşamasına izin vermesini istemiş. Ölüm kabul etmiş. iki yıl sonra geri geldiğinde ortanca kızı ölümden babasının biraz daha yaşamasına izin vermesini istemiş. Ölüm kabul etmiş. Bir yıl sonra yeniden geldiğinde bu kez en küçük kızı elinde yanan bir mumla ölümün karşısına çıkmış ve babasının bu mum bitene kadar yaşamasına izin vermesini istemiş. Ölüm bunu da kabul etmiş ve bir daha asla geri dönmemiş. Yaşlı adamın küçük kızı bunu nasıl sağladı?

Cevap: Küçük kız aldığı sözün ardından mumu söndürür ve ölüm bir daha hiç dönmez.

Soru 37: Kaç Balık Kalır?

Bir akvaryumda 10 balık var. 2si boğuldu, 4 tanesi yüzüyor, 3 tanesi ise öldü. Akvaryumda kaç adet balık kalır?

Cevap:10

Soru 38: Nasıl Oldu?

Bir caddeden 2 araba geçiyor. Biri 100 km hızla diğeri 80 km hızla gidiyor. İkisi de aynı anda yolculuğa başlıyor ama caddenin aynı noktasında yan yana geliyorlar. Bu nasıl mümkün olmuştur?

Cevap: Yarım saat önce yağmur yağdığı için diğer ağaçlar ıslak sadece arkadaşının dönüştüğü ağaç kurudur. Kuru ağacı seçer.

Soru 39: Ne Kadar Sürer?

Doktorunuz size 3 hap verir ve bunları yarımşar saat arayla almanızı tavsiye ederse, ilaçların tamamını bitirmeniz ne kadar sürer?

Cevap: 1 saat

Soru 40: Neye Sahipsiniz?

Bir elinizde 3 elma ve 4 portakal var. Diğer de elinizde 4 elma ve 5 portakal varsa siz tam olarak neye sahipsiniz?

Cevap: Sizin kocaman elleriniz var


Sizin de eklemek istediğiniz soru olursa, yorum bölümüne yazabilirsiniz.

NestlinG

Üniversite yıllarından başlayan bir blog yazarlığı yanında beğendiği içeriklere kendi görüşlerini de katıp insanların beğenisine sunmayı seven bir yapıya sahip... falan filan... :=)

İlgili içerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu