Karşındaki kişinin zihninden geçenleri oku

İnsanların kafasından geçirdikleri süratle davranışlarına yansıyor. İnsanların davranışlarını okumayı öğrendiğinizde zihinlerini de okumayı öğrenmiş oluyorsunuz.

Davranışlarımıza yön veren en önemli unsur düşüncelerimizdir. Kafamızdan geçen düşünceler ile tam o andaki davranışlarımız arasında sımsıkı bir bağ vardır.

Beden dilimiz yani davranışlarımız düşündüklerimizi ele veriyor. Ve beden dilimiz asla yalan söylemiyor. Tabi ki biz yalan söylemeyi bedenimize öğretmediğimiz sürece bu böyle. İyi bir beden dili gözlemcisi olduğunuzda çevrenizdekilerin zihinlerini okumak size çocuk oyuncağı gibi gelecektir.

Araştırmalara göre iletişimde;

  • Kelimeler %10
  • Ses tonu %30
  • Beden dili %60

oranında etkili olmaktadır. Yani çevremizle iletişim kurarken en fazla beden dilimizi kullanıyoruz. Özetle: Önemli olan ne söylediğiniz değil , nasıl söylediğiniz

Bunu deneyip görmek isteyenler için: Bakkala gidip bakkal sahibine 3 tane sakız almak istediğinizi söyleyin ama bunu söylerken aynı zamanda da bakkal sahibine parmaklarınızla 4 işareti(ni) gösterin. Bu durumda bakkal sahibi ikilemde kalacak ama sonuçta söyledikleriniz yerine davranışınızı dikkate alıp size 4 tane sakız verecektir.

Çevrenizdekilerin beden dilini doğru yorumlarsanız , onların tam o anda ne düşündüklerini de doğru yorumlarsınız. Beden dili yorumlarken bize yardımcı olacak bazı davranışlar ve duruş biçimleri vardır. Bunlardan bazılarını yorumlayacak olursak :

Duruş biçimi (Dik durma, kambur durma…)—>Kendine güvenen kişiler genelde dik durur. Öz güveni zayıf olan kişiler ise genelde kambur durur. (Kamburluk öz çaba ile düzeltilebilir.)

Parmak hareketleri (Tırnak yeme hareketi , parmakları kenetlemek, parmakları masaya vurarak ritmik hareketler oluşturmak…)—>Tırnak yemek endişe ve tedirginliğin en bariz göstergesidir. Parmakları kenetlemek olumsuz ruh hali belirtisidir. Ritmik parmak hareketleri ise sıkılma belirtisidir.

Dokunma hareketleri (Karşındakinin vücuduna dokunmak , kendi vücuduna dokunmak…)—>Dokunmak sahiplenmek demektir. Kişi sevdiği insana dokunmak ister. Dokunmak sevgi belirtisidir. Kişinin kendine sürekli dokunması ise kişinin kendini rahatlatma yoludur. Kendini kötü durumda hisseden kişi kendine sık sık dokunarak rahatlar. Banyo yapmanın rahatlatıcı etkisinin buradan geldiği de söylenebilir.

Göz—>(Göz teması kurmak, Göz bebeklerinin büyümesi…)—>Gözler asla yalan söylemez. Birinin size aşık olup olmadığını onun gözbebeklerine bakarak kolayca anlayabilirsiniz. Heyecan , şaşırma ve aşırı sevgi durumlarında gözbebekleri büyür. Bunun tek istisnası şu : Karanlık ortama aniden girince de gözbebekleri büyür. Dünyadaki poker ustaları karşılarındaki oyuncunun gözbebeklerinin durumuna bakarak ellerindeki kartlarını oynarlar.

Baş(kafa) hareketleri (Başı hafif yana yatırma , başın sürekli yere dönük durması…)—>Başı hafif yana yatırmak sevecen görünmenin ve ilgi duymanın göstergesidir. Genellikle aşıklar birbirleriyle konuşurken bu hareketi yaparlar. Başın sürekli yere dönük olması ise düşüncelere dalma göstergesidir.

Kullanılan nesneler (Sigara dumanını üfleme yönü , kalemle ya da silgiyle yapılan ritmik hareketler, gözlük sapını ağza götürmek…)—>Sigara dumanını yere doğru üflemek genelde olumsuz ruh halinin belirtisiyken yukarı doğru üflemek genelde kendine aşırı güvenin ve kendini beğenmişliğin göstergesidir. Ayrıca üfleme hızı duyguların yoğunluğunu gösterir. Eşyalarla yapılan ritmik hareketler sıkılma ve oyalanma göstergesidir. Gözlük sapını ağza götürmek ise karara varmadan önce zaman kazanmak için yapılan oyalama hareketidir.

Mimikler (Gülümsemek, Kaşların çatıklığı…)—>Gülümsemek olumlu duyguların , pozitif düşünmenin ve iletişime açığım mesajı vermenin en güzel yoludur. Kaşların çatık olması ise genelde sinirli olma durumunun göstergesidir.

Omuz hareketleri (Omuzları yukarı kaldırarak boynu saklama hareketi.)—>İnsanın en hayati bölgesinden biri de boynudur. Kendini güvende hissetmeyen kişi boynunu saklayacaktır.

Kol kavuşturma (Kolları kilitleme yani kolları birbirine dolama hareketi.)—>Kolları kitlemek: Kendini çevreye kapatmak , rahatsız edilmemeyi istemek ve iç dünyaya dalmak olarak anlaşılabilir.

Ayak kavuşturma (Ayakları kilitleme yani birbirine dolama hareketi.)—>Ayakları kilitlemek: Kendini çevreye kapatmak , rahatsız edilmemeyi istemek ve iç dünyaya dalmak olarak anlaşılabilir.

Yalan söyleme davranışları—> Gözleri kaçırmak , ağzı el yardımı ile saklamak (Yalan söyleyen ağız el yardımıyla kapatılmaya çalışılır.), burna hafifçe dokunmak ya da burnu kaşımak. (Bu burun meselesi henüz kanıtlanmamış ama burundaki sinir hücreleri ile ilgili bir durum olduğu belirtiliyor.)

Karşınızdaki kişinin bu hareketlerine dikkat ederek düşüncelerini az çok okuyabilirsiniz. Kanıt meselesine gelince : Bu yukarıdaki davranışları gösteren kişilere tam o esnada ne düşündüklerini ya da ne hissettiklerini sorduğunuzda yukarıda yazılanlara benzer cevaplar alırsınız.

Kaynakça : ŞAFAK LAYİÇ’in BEDEN DİLİ isimli kitabından yararlanılmıştır.

NestlinG

Üniversite yıllarından başlayan bir blog yazarlığı yanında beğendiği içeriklere kendi görüşlerini de katıp insanların beğenisine sunmayı seven bir yapıya sahip... falan filan... :=)

İlgili içerikler

2 Yorum

  1. Aslında beden dili karşıdaki insanları anlama konusunda güzel ipuçları veriyor ama işin uzmanı değilseniz yanıldığınız zamanlar da olabilir. Örneğin beden dilindeki değişimleri artık gözle değil de bilimsel olarak çeşitli cihazlarla tespit ediyorlar. Göz bebeklerinin büyümesi, terleme vs

  2. Her ne kadar teoride bu durum kolay görünsede pratikte bunları görebilmek zor ve yanıltıcı sonuçlara neden olabilir. Karşıdaki insanların zihinlerini okumak sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu