İş Bulma Teknikleri

Hayatı boyunca herkes bir ya da bir kaç kez işsiz kalmıştır. Işsiz kalmaktan daha önemlisi acilen yeni bir iş bulmaktır. Peki nasıl? Yeni bir iş en hızlı ve etkili bir biçimde nasıl bulunabilir?

Özgeçmişi hazırlamakla işle başlanır, kendini pazarlamakla işe devam edilir. İşsiz bir insan için iş arama süreci her zaman sıkıntılı geçer. İş arama süresi uzadıkça sıkıntılar da buna paralel olarak artar. Bu sıkıntılı dönemlerden kurtulmanın en geçerli yolu tabiki en yakın zamanda yeni bir iş bulmaktır. Yeni bir iş bulabilmek için, iş bulma tekniklerini harfiyen yerine getirmeli ve en geçerli yolların hemen hepsini denemek gerekiyor.

Örneğin,

Özgeçmişinizi yazın: Karşılaştığınız bir sorun, bu soruna yaklaşımınız ve olumlu çözümünüz. kendi alanınızdaki insanlardan yazının son hali için geri dönüş alın.

Kendinizi pazarlamak için çalışın: Çalışacağınız konuşmaların her biri neden iş aradığınızı, aradığınız işte ne hedeflediğinizi ve ne kadar iyi olduğunuzu açıklamalı.

İlgili içerikler

Birlikte çalışmayı isteyeceğiniz 25 işvereni belirleyin: Hedeflediğiniz sektörde küçük ve gelişmekte olan şirketlere odaklanın. Şirketler arasından ulaşım konusunda mantıklı uzaklıktakileri tercih edin. Büyük Internet sitelerindeki küçük firmaların iş ilanlarına bakın. Bunlar büyüme yolundaki işverenlerdir ve genellikle sürekli eleman ilanları olur.

E-posta ya da telefon yoluyla, arkadaş çevrenizden size iş bulmanızda yardımcı olabilecek 25 kişiye ulaşın: Onlara 10 ya da 30 saniyelik konuşmalarınızla yaklaşın ve “Listemdeki bu 25 şirketten birilerini tanıyor musun? Ya da başka alternatif söyleyebilir misin?” diye sorun. Eğer uygunsa irtibatınıza özgeçmişinizi ve kapak yazınızı gösterin ve sizinle kendinizi denemeniz için mülakat yapmalarını isteyin. Burası önemlidir. Çünkü görüşme yaptığınız ve işe kabul görüldüğünüz yer, beklentilerinize aslında uymayan bir yer olabilir ve siz daha sonra bunu öğrenidiğiniz zaman kendinize olan özgüveninizi yitirmiş olabilirsiniz.

Arkadaş çevrenizden gelen ipuçlarını takip edin ve kendi 25 firmalık listeniz dışındaki işverenlere ulaşın: Onlara 30 saniyelik konuşmanızla yaklaşın. Bu aşamadan sonra daha çok dinleyip daha az konuşun. İşverenin ihtiyaçları ile ilgili sorular sorun. Eğer bir fikriniz varsa zaman ve durumun gerektirdiği biçimde incelikli olarak teklif edin. Örneğin, “Sizi dinlerken farkettim ki, size A işini yaparak yardımcı olabilirim. Ne dersiniz?”

Her 25 işverenin Web sitesini ziyaret edin: Hedefinizdeki pozisyonlara başvurun. Kapak yazınıza, eğer varsa referansınıza atıfta bulunarak başlayın. Ondan sonra işverenin aradığı özelliklerin hangilerine nasıl sahip olduğunuzu teker teker açıklayın. Hedefiniz, bir hafta içinde, herkese açık olan 10 tane iş ilanına başvurmuş olmak.

Eğer listenizdeki 25 firmanın sitesinde iş ilanı yoksa, yönetim kurulu başkanına hitaben bir e-posta gönderin. Burada bir örnek bulabilirsiniz:

“ABC firmasının küçülmesi sırasında işten çıkarılan, operasyon yönetimi konusunda başarılı bir yöneticiyim. Şirketiniz dikkatimi çekti, çünkü sizin çalıştığınız bu alanda tecrübeliyim. Sitenizde gördüğüm (detay ekleyin) özelliği/bilgisi hoşuma gitti. Aynı zamanda itiraf etmeliyim şirketiniz evime 10 dakika uzaklıkta. Ekte özgeçmişimi bulabilirsiniz. Sizinle ya da görevlendireceğiniz bir kişiyle görüşme ve size nasıl yardımım dokunabileceği konusunda bilgi paylaşma fırsatım olursa çok sevinirim.”

Eğer bir hafta içinde irtibata geçtiğiniz kişilerden haber alamazsanız durumu takip edin. Eğer gerekiyorsa sesli mesaj bırakın ve “ABC firmasının küçülmesi sırasında işten çıkarılan, operasyon yönetimi konusunda çalışan bir yöneticiyim. Sizden haber alamadığım için meşgul olduğunuzu düşündüm. Anlıyorum. Ama bazen bazı şeyler arada kaynayabiliyor. Bu yüzden bir sefer de telefonla aramayı uygun gördüm. Eğer siz ya da yöneticilerinizden bir kişi benimle görüşmeyi ya da nereye yönelebileceğim konusunda tavsiye vermeyi isterseniz, sizden gelecek bir mesaja minnettar kalırım. Telefon numaram (numarayı iki defa tekrarlayın). Teşekkürler.” deyin.

İrtibata geçtiğiniz çoğu kişiden tekrar haber alamazsınız. Ama genelde en az bir yerden size bir şeyler ulaşır. İşverenlerden birisi işe alım yapmayı düşünmektedir ama konuyu düşünmeye zamanı olmamıştır. Sizin mesajınız böyle bir zamana denk gelmiş olabilir. Bazen bir işveren sizi inceler, teklifini yapar ve bununla işi bitirmeyi ister. Eğer böyle olursa bir haftalık yatırımınız ve çabanız çok daha fazlasıyla geri gelmiş demektir.

İş bulma tekniklerinin başında, kuşkusuz sabır en çok ihtiyacınız olan özelliğinizdir. Birçok iş yerine başvurmanıza rağmen, başvurularınızın cevapsız kalması veya red cevaplarıyla karşılaşmanız sizi yıldırmamalı. Aksine daha da azimle iş aramaya devam etmenizi sağlamalıdır. Neticede, küreselleşmeyle birlikte pazar ekonomisi içinde yer alan birçok ülke ekonomisi, özel sektörün iniş-çıkışlarıyla kendini şekillendiriyor. Özel sektörün de içinde bulunduğu her ortam, rekabetin oluşmasına olanak sağlıyor. Bu da personel alımında arz-talep dengelerinde, çalışanın, eskiye oranla daha fazla rakiple yarışması anlamına geliyor.

Tüm bu sebeplerden dolayı, sabırla iş aramaya devam eden ve kendini en iyi pazarlayan insanlar, en kolay iş bulan insanlar olmaktadır.

TiTaNiC

İnternet ortamında hobi amaçlı yayınladığı içeriklerle kullanıcılara doğru bilgilere ulaştırmayı ve eğlendirmeyi hedeflemektedir...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu