Cilt Bakımı ve Kozmetikler Hakkında Her Şey

5. PEELİNGLER

Cildin en üst tabakasında bulunan ve ölü hücrelerden oluşan keratin tabakayı, yapısında bulunan aşındırıcı maddelerle uzaklaştıran, fiziksel soyma işlemi yapan kozmetik ürünlerdir.

Cildin üst yüzeyi, % 10–15 oranında su içeren ölü hücrelerle kaplıdır. Bu hücreler ortalama 25 yaşına kadar düzenli olarak çalışır ve cilt yüzeyinden kolaylıkla atılırlar. Sonraki yaşlarda ise hücrelerin işlevleri yavaşlar, cilt üzerinden atılımı zorlaşır. Biriken ölü hücreler, çevresel kirler ve cildin yağ salgılarıyla birleşerek cilt yüzeyinde tabaka oluşturur. Bu durum, cilt fonksiyonlarını engeller, ciltteki oksijen alış verişini düzensizleştirir, cilt rengini değiştirir ve solgunlaştırır. Cilt gözeneklerinin de tıkanması sonucu siyah nokta oluşumu artar. Normal temizleme yöntemleriyle ciltten uzaklaştırılamayan bu tabaka peeling yöntemiyle yok edilir.

Peelingler

Yüzeydeki ölü tabakanın uzaklaştırılmasıyla cildin daha temiz ve parlak görünmesini sağlar ve yarattığı fiziksel etki ile deri altındaki sinirleri uyararak kan dolaşımını hızlandırırlar. Türklerin geleneksel banyo kültüründe yer alan kese uygulaması da peelingle aynı görevi yapmaktadır.

İlgili içerikler

Peelinglerin Çeşitleri

Peelingler genel anlamda iki grupta incelenirler:

  • Su içermeyen soyucu ürünler: Suda çözünebilen aşındırıcı maddeler (farklı tuz ve şekerler) içerir. Bunlar genellikle vücut, özellikle el ve ayaklar için önerilmektedir. Yapılarındaki tuzlar vücut siluetini şekillendirici özellik gösterir.
  • Su içeren soyucu ürünler: Çamur, jel ya da krem benzeri ürünlerdir. Bunlar suda çözünmeyen aşındırıcılar içerir. Bunların içerdikleri aşındırıcı maddeler doğal kabuklar, tohumlar (kayısı çekirdeği, badem kabuğu, üzüm çekirdeği, şeftali çekirdeği, fındıkkabuğu, pamuk tohumu kabuğu gibi), farklı polimerler (boncuk veya toz polietilen, toz naylon, selüloz boncuklar vb.) ve sünger taşıdır. Bunların aşındırma güçleri taneciklerin sertliklerine, şekline ve boyutuna bağlıdır. Bu yapıdaki ürünler genellikle yüz bölgesinde kullanılmak üzere hazırlanmışlardır ve konumuza bağlı olarak bu grup peelingler ve çeşitleri ele alınacaktır.

Krem Peelingler

Yapılarında çok sayıda aşındırıcı granül madde içeren, temel bazı krem ya da jel şeklinde olan peelinglerdir. Yapılarındaki aşındırıcı granüllerin büyüklüğü ve miktarı cilt tiplerine ve üretici firmaya göre farklılık gösterir. Ciltte tahrişe neden olmaması için bu granüllerin çok büyük olması istenmez.

Krem peelingler, yapılarındaki granüller sayesinde cilt üzerindeki kiri ve ölü hücreleri daha iyi çıkarır ve daha derinlemesine bir temizlik sağlar. Aşındırıcıların yarattığı sürtünme etkisi masaj görevi görür ve sinirleri uyarır, kan dolaşımını hızlandırır.

Krem peelinglerin kullanımında dikkat edilecek bir nokta vardır ki o da akneli, hassas ve kuperozlu ciltlerde uygulanmamasıdır. Çünkü granüller, akneli ciltlerde aknelerin başlarının kopmasına ve içindeki bakterilerin yayılmasına neden olabilir. Hassas ciltlerde hassasiyeti daha da arttırabilir, kuperozlu ciltler de ise aşınmanın etkisiyle kılcal damar çatlaklarını genişletebilir.

Uygulama Yöntemi
Peelingler temizlenmiş cilde uygulanır. Ele yeteri miktarda alınan peeling kremi, eller birbirine sürülerek yayılır. Ardından kas yönünde dairesel hareketlerle tüm dekolte ve yüze masajlanarak dağıtılır. Masaj sırasında eller zaman zaman suya batırılarak kremin kayganlaşması sağlanır. Bu işlem 2–3 dakika kadar devam eder. Peeling ıslak sünger ya da pamukla silinerek ciltten uzaklaştırılır.

Uygulamada dikkat edilecek hususlar, göz çevresi çevresine kesinlikle peeling uygulanmaması ve cilt üzerinde hiç granül kalmayacak şekilde temizlenmesidir.

Enzim Peelingler

Etkin maddeleri keten tohumu ve buğday olan bu cilt bakım ürünleri, özellikle problemli ve hassas ciltlere uygun olarak hazırlanmış peelinglerdir. Granüllü peelinglerin kullanımının uygun olmadığı durumlarda enzim peeling kullanılır. Cilt üzerindeki işlevi ölü hücreleri, ciltteki kiri, tıkanıklıkları, siyah noktaları sindirme yoluyla cilt yüzeyinden sökülmesi şeklindedir ve bu sayede cilt temizliğinde ideal bir ön hazırlıktır. Her cilt tipinde kullanılabilir.

Uygulama Yöntemi
Enzim peeling, bir maske kabına konarak üretici firmanın önerdiği miktarda ılık su eklenir ve iyice karıştırılır. Yüz boyun ve dekolteye kas yönüne dikkat ederek fırça yardımıyla uygulanır. Buhar ya da nemli sıcak kompres eşliğinde 10–15 dakika beklenir. Hassas ciltlerde bu süre daha kısa tutulur. Peeling ciltte kaldığı sürece nemli tutulmalıdır. Bekleme süresi sonunda peeling ılık nemli kompres ile iyice temizlenir. Gözün çevresindeki oldukça geniş bir bölüme ve dudak çevresine kesinlikle uygulanmamalıdır. Peelingin bekleme süresince buhar uygulanacaksa göz çevresiler pamuk pedleriyle kapatılmalıdır.

Gomaj Peeling

Gomaj sözcüğü Fransızca kökenli bir sözcük olup “silgi ile silme” anlamına gelmektedir. Gomaj peelingler, adından da anlaşılacağı gibi ciltten ovalama ya da soyulma yoluyla çıkarılan peelinglerdir.

Çok hassas ve akne ile lezyonlu ciltler dışında her cilt tipi için uygundur. Genellikle granülsüz ve kremsi yapıdadır. Ancak bazı firmaların piyasaya sunduğu çok minik granüller içeren türleri de mevcuttur. Gomaj peelingler, kuperozlu ciltler için ideal ürünlerdir ancak granüllü yapıya sahip olanların bu tür ciltlerde kullanımı uygun değildir.

Gomaj peelingler, cildi doğal ışıltısına kavuşturur, pigment lekelerinin oluşumunu engeller ve var olanların da hafiflemesini sağlar. Kalınlaşmış keratin tabakayı yumuşatır, düzenli kullanımda bu tabakanın kalınlaşmasını engeller. Kullanımından sonra uygulanacak bakımların etkinliğini arttırır.

Uygulama Yöntemi
Cilt bakımı için cilt temizliğinden sonra ince bir tabaka hâlinde sürülür. Kuruması için bir süre beklenir. İyice kuruduktan sonra (kuruduğu renginin matlaşmasından anlaşılır) parmak uçları ile ovalama işlemi yapılır. Cilt bu şekilde üründen tamamen arındırılır ve ardından ıslak süngerle temizlenir. Cilt üzerinde tamamen donan tipteki gomaj peelingler ise parmaklar yardımıyla hafifçe soyularak ciltten çıkarılır. Maskenin çıkarılmasıyla ilgili olarak üretici firmanın önerileri dikkate alınmalıdır. Haftada 1–2 kez, hassas ciltlerde ise 2 haftada bir uygulanması önerilir.

Bölümle ilgili olarak kendinizi değerlendirmek için testi çözün (boşluk doldurma)

Peelingler Konulu Testi çözmek için TIKLAYIN

Sonraki bölüm > MASKELER Aşağıdaki sayfadan ulaşabilirsiniz.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6 7Sonraki sayfa

BanuSu

Kuaför ve güzellik uzmanı olarak kendi işini yapan, internetten kopamayan, gülmenin, kaliteli zaman geçirmenin insan yaşamına pozitif katkısına inanan biri...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu