Bitkilerin Dili – Mistik İnançlar

HİNDİSTAN CEVİZİ KÜÇÜK “Nutmeg”
Eğer kişi üzerinde taşırsa, iyi şans getirir, çıbanlara ve romatizmaya yararlı kabul edilir.

HODAN “Borage”
Hodan, canlandırıcı yani hipokondriaktır, cesaret verdiğine inanılırdı. Haçlılar, söylentilere göre bitkinin suyunu şarapla karıştırıp savaştan önce içerler, güçlerinin artmasını ve ruhlarının yücelmesini beklerlerdi. İnci yeşil dalları, pembe yıldız şeklindeki çiçekleriyle yaz aylarında çok güzel bitkidir, tadı hoştur ve salatalığa benzer, ıspanaklı yumurta gibi ıspanak yerine kullanılabilir. Soğuk algınlıklarında, öksürük ve bronşitlerde, romatizmada etkilidir, isiliklere de iyi gelir, bol miktarda C vitamini içermektedir.

ISIRGAN “Nettle”
Çok eski dönemlerden beri yararlı bir bitki olarak bilinmiştir. Bir demet ısırgan cepte taşınırsa, yıldırım çarpmasına karşı korunulurdu. Hastalıklarda ve salgınlarda bitkinin kökü ilaç olarak kullanılması için söküldüğünde törün yapılır ve hastanın veya hastaların adı okunurdu.

İNCEOTU “Woodruff”
Orta Çağlar’da inceotu yaralara ve kesiklere karşı kullanılırdı. Kokusunun böcekleri kaçırdığına inanılır.Yaz aylarında açan küçük beyaz çiçekleri, uzun dar yaprakları vardır.

İlgili içerikler

İTÜZÜMÜ “Nightshade”
Avrupa kökenli zehirli bir bitki. Yaban halinde halusinatif yani hayal gördürücüdür. Belladonna adı da verilir veya bu adlı bir türevi medyumlar tarafından doğaüstü ilişkilere geçmek amacıyla kullanılır. Bir diğer inanca göre bu bitkiden yapılan özel bir karışımı cadılar vücutlarına ovalayarak sürerler ve uçmak için kullanırlar.

JAPONGÜLÜ (KAMELYA TÜRÜ) “Japonica berrie”
İngiliz folklöründe “Yasak Meyve” adıyla tanınır ve inanca göre Japongülünün aslı cennetteki şeytanın gözüdür. Bazen reçeli yapılır ama yendiğinde sonuçlarına dikkat edilmelidir.

ACI NANE “Peppermint”
Acı nane yağının kokusundan sıçanlar nefret ederler, bu nedenle bitki bu amaçla kullanıldı. Bitkinin küçük menekşe renkli çiçekleri, narin uzun yaprakların arasında açar, yaydığı mentol kokusu nedeniyle çay, çikolata ve diş macunu üretiminde kullanılır. Ayrıca uykusuzluk sorununa da iyi geldiği düşünülmektedir.

KADİFE ÇİÇEĞİ “Marigold”
Batı İngiltere’de “Sarhoşotu” olarak bilinir. Eğer toplanıp uzun bir süre seyredilirse sarhoş ettiği kabul edilir. Galler’de iyi havaya işarettir, aşk büyülerinde kulanılır, düğün çelenk ve buketlerine konur. Arı sokmalarında acıyı hafiflettiği düşünülmektedir.

KARA HİNDİBA ÇİÇEĞİ “Dandelion”
İngiliz folklöründe, bu çiçek aşkın habercisidir, buna karşın birçok bahçıvan bu çiçekten hoşlanmaz. Genç kızlar çiçeğin tohumlarını yere serperler ve kaç yıl sonra evleneceklerini öğrenmek isterlerdi.

KARA PELİN “Southernwood”
Aşk olaylarının bir diğer simge bitkisi; hem kötü ruhlara karşı koruyucu, hem de antiseptik olarak kullanıldı. Limon kokulu yeşil tüylü yaprakları ve küçük sarı çiçekleri vardır; saç toniği olarak kelliğe karşı da kullanılmıştır.

KARAMAN KİMYONU “Caraway”
Bu bitkinin dallarının, değerli eşyaları hırsızlardan korumak için yararlı olduğu kabul edilirdi. İnanca göre eve hırsız girdiğinde, dallarla karşılaşacak ve donup kalacak ve böylece yakalanacaktır. Öte yandan bu bitkiyi kadınlar kocalarının kendilerini aldatıp aldatmadıklarını öğrenmek için kullanırlardı, zanlı kocanın ya cebine ya da yemeğine bir tutam kimyon konurdu.

KARDELEN “Snowdrop”
Güzelliğine karşın ölümü simgeler. Öte yandan saflığı da simgeler, eve getirilirse birisi hastalanacak ve ölecektir.

KEDİ NANESİ “Catmint”
Kedi nanesinden yapılan peltenin, karabasanlara iyi geldiğine inanılır. Ayrıca şaraba lezzet vermek için kullanılır. Gri-yeşil yaprakları, pembe, beyaz ya da lila çiçekleri vardır, yaz aylarında yetişir. Bazı kedileri etkilediği görüldüğü için Kediotu adı verilmiştir.

KEDİOTU “Valerian”
Masallara konu olan ünlü fare kovucu bitki. Fareler ve kediler bu bitkinin etkisi altında inanılmaz ama insanlara karşı cinsel eğilimlere girerler.

KEKİK “Thyme”
Genelde mezarlıklarda da yetişen bir bitki olduğu için ölümle ilişkisi olduğu sanılırdı. Akdeniz kökenli bu bitki çok güçlü kokusuyla tanınır, yaz aylarında leylak rengi küçük çiçekler açar. Kekik yağı değerlidir, hem tıbbi amaçlarla hem de mutfakta kullanılır. Yağ, romatizmaya, cüzzama ve öksürüğe iyi gelir, çaya katılırsa ateş düşürür. Romalılar kekik yağını depresyonlarda kullanırlardı, 16. Yüzyıl’da kekik yağı siyatik ve baş ağrılarına karşı kullanıldı. Kekik aynı zamanda da dezenfektandır.

KENEVİR/KENDİR “Hemp”
Geleneksel olarak kenevir verimsiz topraklara neden olur, kadınlar bu bitkinin kendilerini kısır yapacağına inanırlar; hala da boşanmalarda bir simgedir. İngiltere, Devon yöresinde Sevgililer Günü’nde bekar genç bir kızın kenevir çelengi takarak bir kilisenin önünde, geceyarısını yarım saat geçerse, evleneceği erkeği arkasında göreceğine inanılır. O zaman kız kenevir çelengini yere serpecek ve erkek tırmıklayarak tohumları dağıtarak, yetişmelerini bekleyecektir.

KİŞNİŞOTU “Coriander”
Eski Çin’in ölümsüzlük otu, Anglo-Saxon’lar kişnişotunu çatlak derileri tedave amacıyla kullanıyorlardı. Peru’da b bitkiden sabun yapılır, maydonoza benzer düz yaprakları ve küçük pembe-beyaz çiçekleri vardır.

KOYUNGÖZÜ (KASIMPATI TÜRÜ) “Feverfew”
Evin yakınında yetiştirilmesi felaketleri uzaklaştırır ve kavgaları engeller. Dantel gibi sarı veya yeşil yaprakları, aromatik sarı ve beyaz çiçekleri vardır, yaz aylarında yetişir, arılar bu çiçekten hiç hoşlanmazlar. Dallarından yapılan bileklikler takılırsa, ağrıları azalttığı kabul edilmektedir.

KUZGUNOTU (EĞRELTİ OTU TÜRÜ) “Fern”
İngiltere’de “Şeytan Fırçası” adıyla bilinirdi, kurutulmuş eğrelti otları evleri yıldırım ve fırtınadan korunmak için ev kapılarına asılırdı. Eğer bu ot yakılır veya kesilirse, şiddetli yağmur yağabilirdi. Bazı inançlarda da eğrelti otunun büyüsel güçler kazandırdığı ve hatta görünmezlik sağladığına raslanır. Buna karşın, bu out toplamak iyi değildir çünkü kötü şans verebilir, yolculukta yol kaybettirebilir. Yeni yetişen eğrelti otunun döğülmüş tohumları suyla karıştırılıp içilirse mide ağrılarını azaltabilir.

LAHANA “Cabbage”
Lahan iyi şansın simgesidir, eğer tarlada iki tane yanyana bulunursa yani bir kökten iki tane lahana yetiştiyse şans iki kat artacaktır.

LEYLAK “Lilac”
Leylak kötü olayların ve şanssızlığın habercisidir; bu nedenle, “Uyutucu kokulu çiçek” adıyla da anılır. Beyaz leylaklar daha kötüdür ve eve hastalık getirirler. Tek olumlu istisna nadir bulunan beş yapraklı leylaktır.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

rerkan

Kendi işinde kendi gücünde kendi keyfinde biri.

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu