Uzun Süre Araç Kullananlarda Uyku Sorunu

Uzmanlar uyku ilişkili kazalar açısından en çok risk altında olan sürücüleri ise uykusu bozulmuş ya da yorgun sürücüler, mola vermeksizin uzun süre araç kullananlar, uyku yapan ilaçlar ya da alkol alanlar gece, öğleden sonra ve normalde uyuduğu saatlerde araç kullananlar, sık yolculuk edenler tek başına araç kullananlar ve uzun, kırsal, sıkıcı yollarda araç kullananlar olarak bildiriyor. Tanı konulmamış uyku bozuklukları olan sürücüler de uyku ilişkili kazalar açısından risk altında bulunuyor. Uyku bozukluklarının kazaları arttıran bir risk etmeni olduğunu bildiren uzmanlar kronik insomnia (uykusuzluk), uyku apnesi ve narkolepsi gibi aşırı gündüz uyuklamasına neden olan uyku bozuklukları olan pek çok kişinin tanısız ve tedavisiz kaldığına, bu durumun da trafik kazası riskini arttırdığına dikkat çekiyor.

Uzmanlar, uyku ilişkili kazaları engellemede etkili olabilecek önlemleri şöyle sıralıyor:

Uyku Sorununa Belli Başlı Çözüm Yolları

  • Uzun yolculukları mümkünse bir arkadaşınızla birlikte yapın. Yolcular sizdeki yorgunluk belirtilerini fark ederek ya da aracı sıra ile kullanarak size yardımcı olabilirler.
  • Yola çıkmadan önce iyi bir gece uykusu uyuyun. Bireysel farklılık göstermekle birlikte, sürücü için ortalama 8 saatlik bir gece uykusu gerekli.
  • Her 100 mil (yaklaşık 160 km)’de ya da 2 saatte bir düzenli molalar verin.
  • Yola çıkmadan önce, performansı azaltan ilaçlar ve alkol kullanmayın; çünkü alkol ve yorgunluk birbirlerinin etkilerini arttırır.
  • Sık sık gündüz uyuklaması gece uyumakta zorluk ya da her gece yüksek sesle horlama gibi yakınmalarınız varsa, yola çıkmadan önce uyku bozuklukları açısından bir doktora danışın.
  • Yolculuk sırasında, yorgunluğun uyaran işaretlerine mutlaka dikkat edin ve bu belirtileri görmezden gelmeyin. Araba kullandığınız son birkaç kilometreyi anımsamıyorsanız, yolda aracınızla sağa-sola yalpalıyorsanız, dalıyor ya da dikkatinizi toplayamıyorsanız sık sık esniyorsanız, gözlerinizi açık, başınızı dik tutmakta zorlanıyorsanız, aracınızı önünüzdeki araca çok yakın kullanıyor ya da trafik işaretlerini kaçırıyorsanız, aracınızı ani duruş ve kalkışlarla sarsa sarsa kullanıyorsanız, uyumak üzeresiniz demektir.
  • Araç kullanırken uyumamak için yalnızca radyoyu açmakla yetinmeyin, pencereyi de açın ve hemen mola vermek için güvenli bir yer bulun. Trafikten uzak güvenli bir alana gidin ve en azından kısa bir süre uyuyun.
  • Enerji içecekleri de içerisindeki etken madde nedeniyle uyku kaçırır ama tür içecekler özellikle kalp sağlığı açısından tehlikeli olabilir.
  • Gripinin de içerisindeki kafeinden dolayı uyku açıcı özelliği vardır.

İlgili içerikler

TiTaNiC

İnternet ortamında hobi amaçlı yayınladığı içeriklerle kullanıcılara doğru bilgilere ulaştırmayı ve eğlendirmeyi hedeflemektedir...

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu