Başarısızlığın Gücü ile Başarılı Olmak

Yalnızca hiçbir şey yapmayanlar hata yapmazlar. – Fransız atasözü’

Yaşamınızın geri kalanında başarılı olmak istemez misiniz? Öğrenmenizi, büyümenizi, belirgin bir biçimde katkıda bulunmanızı; yaşamınızın dopdolu olmasını, bir değer taşımasını, bir farklılık yaratmasını sağlayacak olan anlamlı başarının tadına varmayı ister misiniz? Eğer yanıtınız “evet” ise, başarısız olmak zorundasınız. Bu kuralın bir istisnası yoktur. Önemli başarılar başarısızlıklar yaşanmasını gerektirir, ancak başarısızlığa tümüyle yeni bir ışık altında bakılmalıdır.

Başarısızlık dilimizde en nefret edilen sözcüklerden biridir. Sadece başarısız olma korkusu bile birçok insanı yolundan alıkoymaya yeter. Çoğu insanın hiçbir çaba göstermeden dönüp gitmesine neden olur.

Öte yandan Başarı çoğu kişi için neredeyse sihirli bir düşüncedir. Başarılı olma olasılığı ya da başarı yakalama neredeyse destansı bir arayıştır. İnsanlar başarılı olarak nitelendirilmeye bayılırlar ve çoğu zaman bu hedefe erişmek için büyük fedakârlıklarda bulunabilirler.

Her ne kadar çoğu insan başarısız olarak nitelendirilmekten nefret eder ve başarılı olarak nitelendirilmeyi severse de, yasamdaki büyük başarıların çoğu başarısızlık olarak görülen sonuçlar sayesinde elde edilirler. Çoğu zaman neyin “başarısızlık” ya da “başarı” olduğu duruma nasıl baktığınıza göre değişir.

Bir örnek verelim; Hans Christian Andersen’in klâsik çocuk öyküsü Çirkin Ördek Yavrusunu kim unutabilir ki? Ördek topluluğu içerisindeki bir yavru ördek diğerlerim den çok farklı olduğu için sürekli dışlanır ve alay konusu olur. Kendisine sürekli olarak başarısızmış gibi davranıldığı için kendisini böyle görmeye başlar. Sonuç olarak da ümidini yitirir, umutsuzluğa kapılır ve sorunlarından kaçar.

Sonunda Çirkin Ördek Yavrusu farklı olmasının sandığı gibi bir lanet olmadığını görür. Bir su birikintisinde kendi yansımasını görüp muhteşem bir kuğu olduğunu keşfettiğinde, yaşam boyu süregelmiş olan başarısızlığı tümüyle değişir.

Bu “başarısızlık” dediğimiz şeyle ilgili çok önemli bir gerçekliği yansıtır. Çoğu zaman, var olanlar ve fark edilmeyenlerle (hedefimize erişemediğimizde gelişme ve öğrenmenin fark edilmemesi gibi) daha sonra gerçekleştirilenler (uzun vadeli başarı) arasındaki fark konusunda yanlış anlaşılmalar söz konusudur.

Tabi ki, bazen başarısızlık belirli bir güçlükle karşılaşıldığında gösterilen performansın yetersiz olmasına bağlıdır ama başarısızlık olarak görülen bazı sonuçlar güçlü bir öğrenme yönteminin yanı sıra, ne tuhaftır ki yaşamınızın en önemli çıkışları ve başarılarına aracı olabilir. Çoğu insanın başarısızlık adını verdikleri şeylerin yalnızca keyfi standartlara göre değerlendirilen geçici birer aksaklık olduklarını ve yaşamın önemli birer parçasını oluşturduklarını eninde sonunda kabul etmeyi öğrenebiliriz. Bunlar sadece süregelen güçlüklerdir. Bu önemli ders, gerçek başarısızlıkların ancak zaman harcamaya değer güçlüklerden hiçbir çaba göstermeden kaçtığımızda ve aksaklıklardan bir şeyler öğrenmeyi kabul etmediğimizde gerçekleşeceğini anlamamızda bize yardımcı olabilir.

Perspektifimizi değiştirmek çoğu zaman başarısızlık gibi görülen sonuçlarda başarıyı yakalamanın anahtarıdır, iyimser düşünceler bazen gerçekçi olmamak gibi kötü bir şöhrete sahiptirler ancak araştırmalar gösteriyor ki, sorunlardaki fırsatları keşfetmeyi öğrenebilirsek gerçekten de daha mutlu, daha sağlıklı ve daha başarılı bir yaşam sürebiliriz. Böyle yaptığımız takdirde bu sorunlar kendi karımıza kullanabileceğimiz meydan okuyucu nitelikte fırsatlar haline gelirler. Kişisel gelişim için fırsat sağlar ve daha iyi yaşamanın yollarını bulmamız için yaratıcılığımızı teşvik ederler.

Sonunda Çirkin Ördek Yavrusu bu keşfi yapar ve fevkalade bir değişime uğrar. Güzel bir kuğu gibi yükselir ve kendisini aşağılayan ördeklerin çok daha yükseğinde uçar. Biz de aşağıda belirtilenleri görmeyi başarabilirsek fevkalade bir yaşam sürebiliriz:

Güçlükler gizli fırsatlardır.
Farklılıklar bize bahşedilmiş birer armağandırlar.
Hatalar öğrenme fırsatlarıdır.
Elimizden gelenin en iyisini yaptığımızda ve öğrenmeye gönüllü olduğumuzda, umduğumuz sonuçları elde edemesek de her zaman başarılı oluruz.

kaynak: Başarısızlığın Gücü

İlgili içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu