Excelde Matematiksel Fonksiyonlar / Toplama - Çıkarma
Yazan YoRuMSuZ | 01 Eyl. 2007 | Excel Çalışmaları / İpuçları
TOPLAMA İşlemi
Belirtilen hücrelerdeki sayıların toplamını bulur.
Kullanım şekli :
=TOPLA(hücre veya bölge adları)
Formülde hücre içindeki değerler yerine hücre içindeki değerler yerine hücre adresleri de kullanılabilir.
Uygulama:

B sütunundaki sayıları toplamak için =B3+B4+…….+B12 formül yazılabileceği gibi =TOPLA(B3:B12) formülü de kullanılabilir.
Not: Formülde ” : ” yerine ” ; ” kullanılırsa sadece B3 ile B12 hücrelerindeki değerler toplanır. Aşağıdaki resimde işaretli görülen simgeyle toplama yapacağımız aralığı seçerek otomatik olarak da yapabiliriz.

ÇIKARMA İşlemi
Toplama işleminin tersine + sembolü yerine – işareti işlem operatörü olarak kullanılır.
Uygulama:

A3 hücresinin içeriğinden B3 hücresinin içeriğini çıkarıp sonucu C3 hücresinde görmek için C3 hücresinin içeriğine =A3-B3 formülü yazılır.
Not: Farklı aralıklar seçilmesi durumunda blok içinde ” : ” bloklar arasında ” ; ” kullanmak gerekmektedir. ör: =TOPLA(B2:B5;E2:K8) Seçim işleminde ise CTRL tuşu basılıyken fareyle seçim yapılabilir.






metin | 02 Şub. 2008 | Cevapla
merhabalar
ben yeni excel i öğreniyorum.toplamadaki formülleri öğrenmek istiyorum.yan yana toplama şekli.mesela alacak borç kalan şeklinde.birde alt alta rakam girdiğim zaman bakiyeyi otomatik olarak toplasın.
saygılar.
admin | 03 Şub. 2008 | Cevapla
Excelle dört işlemi yapmak kalem kağıtla ya da hesap makinası ile bu işi yapmaktan çok daha kolaydır. Mantığını kavradığınız an zaten kendiniz formülleri geliştiriyorsunuz.
Konu ile ilgili soruları http://www.cerezforum.com adresinde ilgili bölümlerde sorarsanız çok daha hızlı ve somut cevaplar alabilirsiniz.
Pınar | 15 Nis. 2008 | Cevapla
Merhaba; Excelde bir çok formül kurmayı biliyorum fakat”EĞER” li förmüllerde çok takılıyorum. Benim sorum bir tablo düşünün BORÇ-ALACAK-BORÇ KALANI-ALACAK KALANI seklinde sütunlar var. Benim kurmak istediğim formül Eğer borç alacaktan büyukse borç kalanı borç alacaktan küçükse alacak kalanına otomatik yazmasıdır yardımcı olursanız çok sevinirim.
cengizhan | 15 Nis. 2008 | Cevapla
Bu Excelde Formul Çubuğunda Çıkarma Yoktu Çok Saol
neriman | 19 Ağu. 2008 | Cevapla
sağolun bir şekilde yardım ediyorsunuz.Cengizhan akadaşada çok biliyorduda niye siteye bakma gereksinimi ve bunları yazdı anlayamadım ormül çubuğunda görünmüyor mu demke ki bilmiyoruz eksiklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz.Kendimizi dev değil ne olduğumuzu bilelim hayırlı akşamlar iyi çalışmalar
neriman | 19 Ağu. 2008 | Cevapla
bir de sorum var. iki ayrı sütunda 3 5 çarpıp bana diğer sütunda bunu göstermesini ve diğer sütundada borç kalnı vermesini istiorum biraz uğraştım fakat yapamadım
YoRuMSuZ | 20 Ağu. 2008 | Cevapla
Doğru anladıysam
A1 ve B1 hüclerinde rakamlar var.
C1 hücresinde A1 ve B1 hücresindeki sayıların çarpımını göstermek için;
C1 hücresine şu formülü yazıyoruz.
D1 hücresinde de sonuçtan herhangi bir sayıyı çıkaralım.
Excelle ilgili soru ve sorunlarınızı http://WWW.CEREZFORUM.COM adresine yazarsanız çok daha hızlı cevap alabilirsiniz arkadaşlar.
ESMANUR | 01 Oca. 2009 | Cevapla
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM BU SİTE OLMASAYDI HİÇ BİR ŞEY ANLAMAYACAKTIM VE OKULUMUZA YENİ GELEN GENÇ ÖĞRETMENDEN BELKİ DE CEZA ALACAKTIM SAĞOLUN CANLARIM